Irukandji

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En Malo kingi som har blitt fanget.

Irukandji ('Carukia barnesi) er en ekstremt giftig manet som finnes i havområdene utenfor Nord-Australia. Så langt er det to kjente arter av Irukandji: Carukia barnesi og den nylig oppdagede Malo kingi. Før 2007 mente forskere at maneten ikke fantes sør for Gladstone, men i mars 2007 oppdaget et filmteam fra Warner Bros flere Irukandji-maneter[1] like ved Hervey Bay filmingen ble stoppet og ingen kom til skade. Etter dette mener forskere at maneten finnes i Queenslands farvann i løpet av manetens sesong (omtrent fra slutten av oktober til begynnelsen av mai).

Selv om maneten kan være mindre enn et knappenålshode i diameter kan den drepe en voksen mann. Irukandji-maneter er et av verdens giftigste dyr. Til tross for den lille størrelsen kan de ha opptil en meter lange tentakler. Blir man stukket av en Irukandji vil man oppleve intens smerte og ubehag, og i kombinasjon med at enn befinner seg i vannet kan stikket lede til drukning.[2] Selve hode er hvitt med nesten helt usynlige tentakler.

De første symptomene kommer etter 10 minutter, da i form av kvalme og smerter i kroppen, men de dødelige symptomene kommer ikke før ca 30 minutter etter stikket, da har giften nådd hjernen og lammet store deler av kroppens nervesystem. Selv om maneten er i stand til å drepe en mann brukes giften til å lamme små fisk som den senere spiser. De lever rundt Australia som er det kontinentet i verden med de mest giftigste manetene.

I 2001 døde to utenlandske turister[3] etter at de var blitt brent av en irukandjier i havet utenfor Australia. I løpet av månedene mai-november blir ca 70-80 personer brent av maneten og ikke alle overlever. I 2002 døde en 44 år gammel amerikansk mann[4] da han svømte i farvannet ved det store korallrevet Great Barrier Reef, da han ble brent av en Irukandji.

En 11 år gammel svensk jente døde i Thailand (i 2008) etter at hun kom i nærkontakt med en irukandji-manet da hun badet utenfor stranden i Koh Lanta. To av hennes lekekamerater ble kraftig forbrent men overlevde hendelsen.[5] .

I den fjerde episoden av den australske TV-serien Sea Patrol, blir tre av mannskapet om bord på HMAS <<Hammersley>> forbrent av en Irukandji-manet. To blir alvorlig skadet og den ene av de to døde senere etter stikket.

Slik ser maneten ut med mål.

Australia er kjent for å huse noen av verdens farligste kryp. Irukandji-maneten er beslektet med den enda mer fryktede Box Jellyfish eller Kubemaneter, som kan drepe en voksen mann på to minutter.[6] Box Jellyfish regnes som verdens mest giftige havdyr[7] og lever rundt i havet nord for Australia.

Irukandji syndrom[rediger | rediger kilde]

Det finnes svært lite informasjon om Irukandji maneten. Dette er delvis fordi de er for små og skjøre, og krever spesiell håndtering, ettersom den er så giftig. Manetens gift er veldig kraftig, 100 ganger kraftigere enn giften en cobra produserer, og 1000 ganger kraftigere enn giften en tarantella produserer. Irukandji syndrom skyldes forgiftning etter stikk fra to typer maneter; Carukia barnesi og Malo kingi som finnes i tropiske farvann. Dette skjer særlig langs nordkysten av Australia. I verste fall kan forgiftningen føre til akutt hjertesvikt og død.

Symptomer på stikk[rediger | rediger kilde]

  • Selve forgiftningen fra maneten oppfattes ikke alltid, men den kan registreres som et lite stikk. Reaksjonen på forgiftningen kommer ofte i løpet av en halv time
  • Tegn på sykdommen er kvalme og sterk smerte. Smerten er ofte lokalisert til brystkassen, magen, nedre del av ryggen, armer og bein
  • Symptomer knyttet til frigjøring av katekolaminer (adrenalin) er typisk. Dette gir sterk svette, angst og uro, hurtig puls og høyt blodtrykk
  • Det kan være vanskelig å skille Irukandji syndrom fra dykkersyke (trykkfallssyke)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]