Icefields Parkway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Icefields Parkway
Strekning
Lake Louise til Jasper
LandCanada
Data
Lengde230
StatusRegional hovedvei

Icefields Parkway (fransk: Promenade des Glaciers), også kjent som Alberta Highway 93 north, er en turistvei i Alberta, Canada. Den går parallelt med det kontinentale vannskillet, gjennom det tøffe landskapet i den canadiske delen av Rocky Mountains, gjennom Banff nasjonalpark og Jasper nasjonalpark. Den forbinder Lake Louise med Jasper i nord.[1] I sørenden møter Icefields Parkway Alberta Highway 1 (Trans-Canada Highway). Highway 1 fortsetter mot vest til Yoho nasjonalpark i Britisk Columbia og den fortsetter østover til Lake Louise og byen Banff.

Icefields Parkway er 230 km lang,[1] og ble ferdigstilt i 1940. Den har sitt navn fra severdigheter som Columbia Icefield, som er synlig fra veien.

Veien er mye trafikkert i juli og august med opp til 100000 biler i måneden. Veien har stort sett to felter, noen steder med forbikjøringsfelter. Den har få bratte bakker og hårnålskurver, men trafikantene må se opp for vilt, og parkerte biler langs veiskulderen. Snø kan forventes hele året, og ekstremvær er vanlig på vinterstid.

Det er obligatorisk å kjøpe billett til nasjonalparkene for å kjøre på Icefields Parkway; det er billettstasjoner nær Lake Louise og Jasper. Yrkestrafikk (lastebiler) er ikke tillatt.[1] Fartsgrensa er 90 km/t med redusert fart ved Saskatchewan River Crossing og området ved Columbia Icefield. På vinterstid er det påbudt med kjettinger eller dekk for vinterbruk, og det er ikke uvanlig at veien blir stengt.

Fra Icefields Parkway

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Banff National Park The Icefields Parkway». Parks Canada. 5. desember 2014. Besøkt 13. februar 2015. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Parfit, Michael; Chris Johns (desember 1992). «The Hard Ride of Route 93». National Geographic. National Geographic Society. 182 (6): 42–69. 
  • "Spectacular Scenic Highway Built In Clouds" Popular Mechanics, August 1937 - early article on highway being planned and built

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]