IPTV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

IPTV, en forkortelse for Internet Protocol Television, er et system hvor man sender og mottar TV over et kvalitetssikret datanett, normalt et fibernett eller DSL og med bruk av transportprotokollen Internet Protocol (IP). Dette krever stor båndbredde - for å unngå forsinkelser eller forstyrrelser på bilde/lyd, bør gjerne båndbredden være minst 15-20 Mbps nedstrøm. Sendingene er 100 % digitale, og IPTV er derfor digital-TV. Siden en må anta at mange ser på samme TV-kanal, så distribueres sendingene som en IP-multicast (en til mange) signalstrøm. IPTV krever som regel en egen dekoder fra leverandøren.

Praksis[rediger | rediger kilde]

IPTV sier ingenting om hva slags type skjerm/teknologi som skal være på TV-en, kun at den får signalene inn i transportformatet IP. IP-nettverk har kapasitet til å frakte både SD (standard definition) og HD (high definition) TV, og er derfor en reell konkurrent til både bakkenett, satelitt og kabel-tv, andre fordeler er at man slipper å montere opp TV antenner og parabolantenner.

Tilbud[rediger | rediger kilde]

Det finnes på verdensbasis 4000 gratis InternettTV-kanaler pr. juli 2013, og disse må ikke forveksles med IPTV.

I Norge tilbyr flere Internettleverandører IPTV, både separat og via Triple Play-tilbudet.
Disse tilbyr IPTV:

Det finnes også norske produsenter av IPTV-komponenter som benyttes av selskaper som er nevnt over, i tillegg til for eksempel:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]