iLife

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
iLife
Skaper Apple Inc.
Nyeste versjon iLife '11 (20. oktober 2010)
Operativsystem Mac OS X
Lisens Proprietær
Nettside http://www.apple.com/no/ilife/

iLife er en samling programmer for Mac OS X fra Apple. Programmene brukes for å lage, organisere, se på og publisere digitalt innhold som f.eks. bilder, filmer og websider. Programpakken følger med alle nye Mac-maskiner.

Programmene[rediger | rediger kilde]

iLife '09 består av fem programmer:

iPhoto[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iPhoto

Programvare for å holde oversikt over og redigere bilder. Man kan også bestille fotoalbum fra iphoto.

iMovie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iMovie

Programvare for redigering av film.

GarageBand[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: GarageBand

Programvare for redigering av musikk, samt muligheter for å lære instrumenter.

iWeb[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iWeb

iWeb er en enkel programvare for å lage nettsider. Man slipper å kode nettsiden selv.

iDVD[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: iDVD

Programvare for å lage DVD-menyer og brenning av DVD-er.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Etter at Steve Jobs returnerte til Apple som CEO begynte han å posisjonere Macintoshen som navet i sin visjon om den den digitale livsstilen. Den opprinnelige iMacen var det første steget i utviklingen av dette konseptet. Ikke bare ga den Macintosh et nytt utseende, men den forandret datamaskinen generelt ved at andre PC-produsenter også begynte å forandre på design og utseendet på sine maskiner. For å møte behovene til mulige kjøpere av Macintosh utenom Apples kjernekunder innen design, grafisk bransje og medieindustrien, har Apple utviklet et voksende antall høykvalitets forbrukerorienterte programmer med en distinkt gjennomført utseende og brukergrensesnitt. Utviklingen av iPod og dens store popularitet i markedet for bærbare musikkspillere, sammen med iTunes og iTunes Music Store, har hjulpet Apple til å komme tilbake som et av de viktigste firmaene i PC-markedet.

De første versjonene av iMovie, iTunes, iPhoto, iDVD, GarageBand og iWeb ble pulisert i den rekkefølgen. De første tre programmene var opprinnelig tilgjengelige gratis fra Apples nettsider, mens iDVD var tilgjengelig bare sammen med maskiner som hadde SuperDrive (kombinert CD/DVD leser/brenner).

I januar 2003 ble pakken satt sammen og fikk navnet iLife.

iTunes er fortsatt gratis tilgjengelig på nettet, mens de nyeste versjoner av de andre programmene må kjøpes som en iLife-pakke, samt at de følger med alle nye Macintosh-maskiner. I iTunes '06 er ikke iTunes markedsført som en del av programpakken, men det følger med. iTunes er det eneste programmet som kan kjøres på maskiner som bruker Microsoft Windows som operativsystem.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]