ICCROM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ICCROM
ICCROMs medlemsland markert i rødt
Stiftet1956
LandItalia
HovedkontorRoma
Nettstedwww.iccrom.org (mul)

ICCROM (engelsk: International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) – Romasenteret – er en selvstendig vitenskapelig internasjonal institusjon med 136 medlemsland, grunnlagt av UNESCO på den niende generalforsamlingen i New Delhi i 1956 og etablert i Roma i 1959. Den har som formål å fremme forskning og kunnskap om restaurering og konservering av verdensarven. Organisasjonen er finansiert av UNESCO samt bidrag fra medlemslandene. Den er den eneste organisasjonen i sitt slag, med mandat til å fremme bevaring av alle typer kulturarv, både den som kan flyttes og den som står fast.

Organisasjonens generalforsamling består av representanter fra alle 136 medlemsland. De legger strategien for arbeidet, vedtar budsjett for toårsperioder ansetter direktør og velger rådsmedlemmer. Rådet består av eksperter på sine fagområder fra ulike deler av verden. Navnet ICCROM ble skapt i 1978 og er en sammenstilling av Romasenteret, som var det korte navnet som gjerne ble brukt i stedet for det lange og «The International Centre for Conservation» som var en annen kortform som ble brukt.

Organisasjonen har delt ut ICCROM-prisen hvert annet år siden 1979. Rådet nominerer og stemmer på en eller to kandidater, som så får prisen på generalforsamlingen året etter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]