Holsteiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Holsteiner er en hesterase som stammer fra Holstein i Tyskland. Den er mye brukt innenfor sprangridning.

Holesteineren er den eldste av de tyske varmblodsrasene, og rasen har fått navnet sitt etter Elmshorn-distriktet i Holstein, området der rasen oppstod i. den ble trolig avlet frem av munker her på 1200-tallet. Hesterasen er godt dannet for kjøring og sprangridning.

Mankehøyde: vanligvis mellom 163 og 173 cm.

Opprinnelse: Tyskland, Schleswig-Holstein, der ble den trolig avlet fram av munker på 1200-tallet. Farger: Finnes i alle rene farger, de mest vanlige er svart, brun og fuks.

Fysiske kjennetegn: Holsteineren er en velformet og godt likt hesterase. Den er kanskje litt tung, dette kommer fra tidligere, den var en populær arbeidshest og mye brukt i hæren. Da 2. verdenskrig var over var ikke behovet for denne tunge arbeidshesten like stort, traktorer overtok også for det tunge gårdsarbeidet, hesten ble sett på som for tung til annet arbeid og antallet av rasen sank derfor.

Dermed ble den krysset med andre lettere og edlere hester, engelsk fullblod og Yorkshire Coach horse er de rasene som har størst innflytelse.

I dag er holsteineren en velbygd hest, med sterk kropp og et intelligent hode. Hesten har kraftige skuldrer og bringe, og et godt salleie. Beina er korte med kraftige knokler. Bakparten er kraftig og har med dette gjort hesten godt anerkjent som spranghest.

Karakter: Hesten er intelligent og har et vennlig sinn. Den er meget allsidig, og lydig og samarbeidsvillig.

Anvendelse: Som sagt er holsteineren meget allsidig, og blir brukt innenfor både sprang, dressur, kjøring og feltritt. Fra engelsk fullblod har den fått mot, hurtighet og gode bevegelser. Fra Yorkshire Coach hesten; den gode kvaliteten, god beinbygning, størrelse og styrke. Innflytelsen av disse rasene har gjort holsteineren til den gode hesten den er i dag.

Av rasen finnes det nokså få, men den er i gjengjeld av topp kvalitet. Rasen er på topp av dem som deltar i internasjonale stevner, inkludert OL og World Cup.