Hjelp:Rense en side

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Purge-funksjonen (rense) er en praktisk måte å få en Wikipedia-side til å bli vist riktig hvis den ikke allerede gjør det. Den går ut på at sidens cache på serveren slettes, og wikiprogramvaren tvinges til å gjenoppbygge siden fullstendig.

Noen sider bruker transklusjon for å inkludere undersider eller maler. Hvis du ikke kan se de transkluderte sidene ordentlig, hjelper det kanskje å rense. Rensing foretar imidlertid ikke ny kategorisering og "lenker hit"-endringer fra maler; i disse tilfellene trengs en nullredigering.

Alle kan be om rensing, også uinnloggede redaktører. Å utføre kommandoen er ikke skadelig for websiden, men forbruker en liten mengde ekstra prosesseringskraft for å gjenoppbygge siden. Du vil kanskje først prøve å gjenoppfriske siden (slette cachen) i din nettleser.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

Merk: rensing kan ta noen få minutter, men det skjer vanligvis umiddelbart.

Det er fire måter å slette serverens cache:

Den enkleste måten for redigerbare sider:

  1. Klikk "Rediger" på toppen av siden.
  2. Klikk "Lagre" på bunnen av redigeringsvinduet uten å gjøre endringer. Dette er en nullredigering. Med mindre forrige redaktør la inn et linjeskift øverst på siden, vil ingenting bli lagret, og ingenting vil bli registrert i revisjonshistorikken eller Siste endringer osv.
Slett cache ved å føye til ?action=purge i URL-en
Uregistrerte brukere må bekrefte rensing. Dette er normalt, bare klikk på "OK". Du kan ikke ødelegge noe ved å gjøre dette.

Fra en hvilken som helst Wikipedia-side:

  1. På slutten av URL-en i adresselinjen i din nettleser, tilføy teksten
    ?action=purge
  2. Trykk Enter eller klikk "Gå" for å få nettleseren til å gå til den nye URL-en
  3. Siden skal bli gjenoppfrisket i løpet av kort tid

På samme måte, fra en hvilken som helst Wikipedia-side:

  1. Klikk "Rediger denne siden" (eller "Vis kilde" hvis siden er beskyttet)
  2. I adresselinjen i din nettleser, på slutten av URL-en, der du ser &action=edit, erstatt "edit" med "purge" slik at det blir &action=purge
  3. Trykk Enter eller klikk "Gå" for å få nettleseren til å gå til den nye URL-en
  4. Siden skal bli gjenoppfrisket i løpet av kort tid

En fjerde måte er å bruke malen {{oppdater}} som lager en klikkbar lenke:

  1. Gå til sandkassen (Wikipedia:Sandkasse)
  2. Rediger siden og legg inn {{purge}} eller {{purge|Slett serverens cache for denne siden}}
  3. Lagre siden; dette gir en permanent lenke på siden for rensing. Man kan også bare bruke forhåndsvisning, klikk på lenken der for å komme til rensingssiden.
  4. Klikk på lenken som blir laget (du vil se en blå lenke kalt "oppdater")

Tilleggsfunksjoner for å rense[rediger | rediger kilde]

Innloggede brukere kan gå til Spesial:Innstillinger og velge en tilleggsfunsjon som heter "Mellomlager: Slett serverens mellomlager av gjeldende innholdsside". Denne tilleggsfunksjonen lager en lenke i verktøykassen i menyen på venstre side av skjermen (sammen med f.eks. Lenker hit).

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Når man endrer en side, lagrer MediaWiki-programvaren endringene til hoveddatabasen. Neste gang en uinnlogget bruker ser på siden, lages det en kopi av den siden til en "server cache" på en sett med sekundære servere. Frem til siden igjen endres, vil alle uinnloggede brukere som ser på siden få se kopien fra serverens cache. På den måten vil ikke brukerne som ser uten å redigere, belaste hoveddatabaseserveren, og likevel se den siste versjonen av siden. (Innloggede brukere har et valg i Spesial:Innstillinger under "Utseende" om hvorvidt de vil se cachede eller live versjoner.)

Vanligvis, når en endring gjøres, blir siden merkert som "berørt" (touched) og programvaren vil lage en ny kopi av siden for serverens cache. Når en endring gjøres på en underside eller mal, men ikke til artikkelsiden som transkluderer den, blir imidlertid ikke artikkelsiden merket som "berørt", og en en ny kopi blir ikke generert til cachen. Derfor kan det hende at alle som ser på artikkelsiden ser en cachet side som inkluderer gamle versjoner av undersiden eller malen.

Rensekommandoen tvinger serverens cache til å rense den gamle versjonen av siden. Neste gang siden vises, vil siden bli gjenoppbygd fra grunnen av, inkludert ferske versjoner av alle undersider og maler, og en ny kopi vil bli laget for serverens cache. Merk at dette kan ta noen få minutter i ekstreme tilfeller.

Se også[rediger | rediger kilde]

Teknisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]