Hestemynte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hestemynte
Nomenklatur
Monarda didyma
L.
Populærnavn
Hestemynte
Hører til
Mynteslekta
Monarda didyma
Etasjeblomst på Øverland (Bærum) (Øverland andelslandbruk).

Hestemynte (Monarda didyma), også etasjeblomst[1] eller monarda på folkemunne, er en staude i leppeblomstfamilien som vokser rundt 100 cm høy. Blomsten har rosa kronblad. Arten stammer opprinnelig fra Nord-Amerika,[2] men har blitt naturalisert i deler av Europa.

Hestemynte er en tofrøbladet plante med tricolpat pollen – en eudicot.[3] Stilkene har et kvadratisk tverrsnitt og bladene vokser på hver side.

Dyrking og bruk[rediger | rediger kilde]

Hestemynte har en lang historie med bruk som medisinplante av mange indianere, som brukte den til te[4] og til grøtomslag. Den er en naturlig kilde til antiseptisk thymol, som er i bruk som aktive ingrediense i moderne kommersielle munnvann-formler.

Det er mulig å spise bladene og blomstene i salater osv.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hestemynte». artsdatabanken.no. Besøkt 28. juni 2021. 
  2. ^ «Monarda didyma (Beebalm, Bee Balm, Bee-balm, Bergamont, Bergamot, Crimson Bee-balm, Horsemint, Oswego Tea, Scarlet Bee Balm) | North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox». plants.ces.ncsu.edu. Besøkt 28. juni 2021. 
  3. ^ «Monarda didyma - Bjørkans planteliste». planter.bjorkan.no. Besøkt 28. juni 2021. 
  4. ^ Niering, William A.; Olmstead, Nancy C. (1985). The Audubon Society Field Guide to North American Wildflowers, Eastern Region. Knopf. s. 575. ISBN 0-394-50432-1. 
  5. ^ Holter-Hovind, Anne (1. august 2016). «Hestemynte/ etasjeblomst/ monarda». Moseplassen. Besøkt 28. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]