Hestehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hestehus er et frittstående bygg, bygd av mennesker og bygd for at hester som lever i løsdrift, kan søke ly for vær og vind, når de selv ønsker det. Hestehus må ikke forveksles med stall i tradisjonell betydning. Løsdrift av hest skyldes at en mener at det er unaturlig for hesten velferd at den skal stå inne nesten 24 timer i døgnet, og uten muligheter for fri bevegelse.

Mattilsynet stiller formelle krav til hestehold, også krav til ly for hester i løsdrift. Teksten i paragraf 7 i «Forskrift om velferd av hest» er gjengitt her: «§ 7 Bygning, rom m.m. og § 24 Innredning av stall»: «Det skal ikke være flere hester på stedet enn at kravene til bygninger, rom og innredning til enhver tid er oppfylt for hver enkelt hest. Hold av flere hester enn det er stallplasser til, der hester er ute og inne på skift, skal ikke anses som å oppfylle forskriftens krav. De mål som angis nedenfor, er normer basert på nåværende kunnskap om hesters behov.»[1]

Loven om dyrevern kravstiller et visst antall m² for hver hest, avhengig av hestenes størrelse. Arealkravene varierer fra 4 m² til 10 m². Hestehus må også ha takhøyde tilpasset hestenes størrelse. Dyrevernloven sier noe om krav til takhøyde. Det er også et krav om at alle hester skal kunne ligge samtidig. Det er reduksjonsfaktorer for arealkrav for ett og 2 år gamle hester. Det er også krav til egne avlukkede arealer for hester under sykdom.

Hestehus er bygg som bør lett kunne settes opp, tas ned og flyttes til nye områder, uten å ødelegge materialene. Frem til 2008 har det i Norge ikke vært lett tilgjengelig bygg som egner seg for løsdrift av hest. Noen har valgt å sette opp stålhaller i kulturlandskapet, andre har laget enkle bygg i tradisjonelt bindingsverk. Ulempen ved stålhaller er at de ikke er særlig vakre i kulturlandskapet og de er krevende å sette opp, ta ned og flytte. Skal de flyttes innen samme område, kan noen modeller flyttes ved traktor, uten å demontere hallen. Det er en fordel. Ulempen ved bygg i bindingsverk er at de krever en viss bygningsteknisk kunnskap å planlegge og sette opp. Det tar forholdsvis lang tid å sette de opp, og materialene blir ofte ødelagt eller skadet, når man river de / tar de ned. Dermed blir det svært kostnadskrevende over tid å velge hestehus av bindingsverk.

I 2008 kom det på markedet i Norge enkle hestehus spesielt målrettet mot løsdrift av hest. Det finnes hestehus som kan settes opp uten bygningsteknisk bakgrunn, hvor byggene kan tas ned uten i særlig grad å ødelegge materialene.

Referanser[rediger | rediger kilde]