Hennes lille majestet (1939)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hennes lille majestet
orig. Hennes lilla majestät
Sonja Wigert
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1939
Prod.landSvensk
Lengde1 t. 21 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiSchamyl Bauman
ProdusentLorens Marmstedt
(produksjonsleder)
ManusforfatterRagnar Hyltén-Cavallius
Hilding Östlund
Basert påKarl Gerhards skuespill Hennes lilla Majestät
MusikkE.O. Harborg
(pseud. for Eskil Eckert-Lundin og Olle Johnsson)
SjeffotografHilmer Ekdahl
Foran kamera
MedvirkendeJoachim Holst-Jensen
Sonja Wigert
Anders Henrikson
Annen informasjon
FilmformatSvart-hvitt
Prod.selskapTerrafilm
Premiere6. oktober 1939
(Kinoene Astoria og Plaza, Stockholm, Sverige)
Eksterne lenker

Hennes lille majestet (svensk: Hennes lilla majestät) er en svensk svart-hvitt filmkomedie fra 1939 i regi av Schamyl Bauman. Manuset ble skrevet av Ragnar Hyltén-Cavallius og Hilding Östlund.[1] Som litterært forelegg hadde de Karl Gerhards skuespill Hennes lilla Majestät, som ble uruppført på Göteborgs Friluftsteater 14. juli 1920.[1] Joachim Holst-Jensen og Sonja Wigert spiller henholdsvis rollene som generalkonsul Hauge og hans datter Marianne.[1]

Filmen ble spilt inn i Sandrew-ateljéerna i Stockholm med noen scener fra Norrsunda kyrka i Sigtuna.

En tidligere versjon av Karl Gerhards skuespill ble spilt inn i 1925 i regi av Sigurd Wallén. Antagelig skrev Wallén selv filmmanuset til den versjonen.[1]

Innspillingsfakta[rediger | rediger kilde]

Filmen ble spilt inn i perioden 17. juli–4. september 1939 i AB Sandrew-Ateljéerna, Oslo, Stockholm og Norrsunda kyrka i Sigtuna.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den bortskjemte norske skipsrederdatteren Marianne Hauge (spilt av Sonja Wigert) blir innblandet i en bilulykke på vei mot Stockholm. Hun vrikker en fot. Den lokale presten og ungkaren Bengt Ahlman har vært vitne til det hele, og lar henne bo noen dager i prestegården for å komme seg. Ahlman er en moderne prest. Midtsommeraften danser han hambo med Marianne. På hjemveien overrasker presten noen slåsskjemper. Den ene trekker frem en kniv, men presten slår ham og tar kniven.

I samme bygd bor den alvorlig syke enkefru Karlsson. Man håper at en lege i Leipzig skal kunne kurere henne, og presten bidrar med 2.000 kroner i en innsamling for å bekoste oppholdet hos den tyske legen. Men fru Karlsson dør i Leipzig, og presten forsøker å trøste sønnen hennes.

Noen av de mer gudfryktige beboerne i bygda sender klage til stiftets biskop over Ahlman: dels sparker han fotball, dels har han en norsk kvinne boende hos seg, og dels har han overfalt en intetanende yngling og slått ham i ansiktet. Biskopen beordrer Ahlman til å innfinne seg hos biskopen. Ahlman forteller sin venn, bygdas lege, at han hadde tatt de 2.000 SEK til fru Karlsson fra kirkekassen og at ikke er i stand til å betale dem tilbake på stående fot.

Legen kontakter Marianne, som er tilbake i Oslo. Hun klarer ikke å få en krone ut av faren (spilt av Joachim Holst-Jensen), så hun kjører til den byen som ligger nærmest Ahlmans bygd, og selger bilen sin for to tusen kroner. Deretter sykler hun til den lille bygda og gir pengene fra bilsalget til presten. Dermed stemmer kassebeholdningen igjen. Biskopen får treffe Marianne, som forteller at hun og Ahlman skal gifte seg.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Hennes lilla majestät». Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. Besøkt 12. juli 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Hennes lille majestetInternet Movie Database Rediger på Wikidata