Hay-Herran-traktaten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mannen bak egget, karikatur over tilblivelsen av den nye staten Panama

Hay-Herran-traktaten var en traktat undertegnet 22. januar 1903 mellom USAs utenriksminister John M. Hay og Colombias Chargé d'affaires i Washington D.C., Tomás Herrán. Dersom traktaten hadde blitt ratifisert av de to land hadde den gitt USA en evigvarende leieavtale for en 10 kilometer (6 mile) bred landstripe gjennom Panama, som på det tidspunkt fremdeles var en del av Colombia. USA skulle betale 10 millioner dollar i en engangssum og en årlig leie på 250 000 dollar.

Avtalen ble ratifisert av USAs senat den 14. mars 1903, men ble ikke ratifisert av Colombias senat og trådte derfor aldri i kraft.

I ettertid har det blitt antatt at avtalen ikke ble ratifisert fordi Tomás Herrán fremforhandlet avtalen uten nødvendig oversikt over Colombias innenrikspolitiske situasjon. Det har også blitt nevnt at mange Colombianske politikere anså pengesummen avtalen gav som for lav, spesielt siden USA hadde vist seg villig til å betale 40 millioner dollar for kanalselskapet.

USAs regjering var ikke villig til å reforhandle avtalen eller endre pengesummen og gav snart sin politiske og militære støtte til et planlagt opprør i Panama, som ledet til provinsens uavhengighet og til byggingen av Panamakanalen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]