Hasslö

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fiskerbodene i Hallarna i juli.

Hasslö er et tettsted og en øy i Karlskrona kommune i Blekinge län i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 1 628 innbyggere.[1]

Hasslö er en gammel fiskerkommune med fiskehavnene Hallarna og Garpen. Det er også et lite, tidligere marineverft i Garpen, nå reparasjonsverksted for mindre fartøyer.

Hasslö har om lag 1 600 fastboende, og ytterligere 1 000 besøkende i sommermånedene. Øyen kalles ofte «Lille Hawaii» på grunn av klimaet og den store badeturismen fra Sverige, Tyskland og Danmark. Hasslö har bro til fastlandet og har utviklet seg til en pendlerforstad til Karlskrona. Likevel oppleves fraflytning, og mange av husene er idag sommerhus for hovedsakelig svenske hytteeiere.

Den svenske sosialdemokratiske dikteren og agitatoren Fabian Månsson (1872–1938) var født og oppvokst på Hasslö, og en statue av ham er reist i sentrum. Hasslö har egen kirke og en årlig festival, Hasslödoppet, med sirkus og musikkopptredener av tidvis kjente svenske band.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 5. mars 2016.