Hadsel Folkehøyskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hadsel Folkehøyskole ble opprettet på Stokmarknes i 1969 av Den Norske Sjømannsmisjon, Den norske Broderkretsen på Havet og Norges Kristelige Ungdomsforbund. Grunnsteinen til skolen ble lagt ned av biskop H. E. Wisløff Kristi himmelfartsdag 1968, og biskopen var formann i skolens forstanderskap.

Broderkretsen tok initiativet til opprettelse av to skoler for sjømenn; nåværende Risøy Folkehøyskole på Sørlandet (opprinnelig kalt Risøy Ungdomsskole for sjømenn), som ble åpnet i 1950, og senere Hadsel Folkehøyskole.[1]

I utgangspunktet var Hadsel Folkehøyskole tenkt å være en folkehøyskole for sjøfolk i Nord-Norge på samme måte som Risøy Folkehøyskole i Sør-Norge. På folkemunne ble den derfor kalt "sjøguttskolen". Med årene fikk skolen også linjer uten sjøpreget innretning.

Fra 1976 kom Den Indre Sjømannsmisjon med som eier.

I 1987 opprettet skolen Nord-Norges første asylmottak med driftsavtale med UDI. Asylmottaket ble nedlagt i 1991. Skolen ble nedlagt i 1999. Bygningene på Lille-Børøya ble overtatt av Hadsel kommune, som leier ut anlegget til Høgskolen i Bodøs desentraliserte undervisning i Vesterålen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helle, Kaare (1985). Broderkretsen på havet 1885-1985: et jubileumsskrift. Kristiansand: Broderkretsen.