Hønengata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hønengaten»)
Hønengata
Hønengaten (sett sørfra og nordover, før sykkelbaner i hver retning ble introdusert)
Basisdata
LandNorge
KommuneRingerike

Kart
Hønengata
60°10′43″N 10°16′09″Ø

Hønengata (1–89, 2–96)[1] er en gate i Hønefoss som ligger på Nordsiden. Gaten starter ved Riddergården (som er synonym med Hønengata 1), like ved Nordre torv, og strekker seg nordover som en rett snor til krysset mot Jevnaker (riksvei 35) og Nymoen i Ådalen (med europavei 16) ved Ullerål. Navnet stammer fra den gamle vín-gården Hønen, som ligger i Ullerål og i sin tid også ga navn til byen.

Aller nærmest Nordre torv er gaten preget av eldre trehusbebyggelse med bymessig preg, men etter et par hundre meter preges bebyggelsen mer av villaer. Etter at gaten passerer under Roa–Hønefosslinjen i en jernbaneundergang lenger mot nord blir igjen bebyggelsen preget av forretningsbygg over en kort strekning. Dette området kalles gjerne Flattum og ligger i Ullerål, som i dag regnes om en bydel.

I dag er Hønengata den primære ferdselsåren i nordre bydel, men gata eksisterte ikke annet enn på plantegningene da N. S. Krum skisserte byen i 1888. Da var det Ullerålsgata som var primærveien fra sør mot nord. I forbindelse med en oppgradering av gata ble den merket opp med egen sykkelbane i begge retninger. Disse feltene ble farget røde i 2018, for å øke trafikksikkerheten for syklistene og bevisstheten hos sjåførene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]