Håvedalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Håvedalen er en liten grensebygd i Skee i Strömstad kommune. Gjennom denne bygda gikk trolig en av de eldste ferdselsveiene nordover langs kysten i tiden før det ble utbygget ferjer og senere bruer over Svinesund.

På kart fra 1661 er stien eller kjerreveien gjennom dalen inntegnet litt syd for der landeveien går idag. Denne veien forbandt Skeebygden og Strömstad med Berby i Enningdalen (senere Idd og så Halden kommune). I 1883 ble en bedre vei bygget ut, og i Håvedalen ble det samtidig bygget ut en tollstasjon. Denne var da den aller første tollstasjonen langs grensen, ikke etter alder, men regnet etter avstand fra riksgrensens begynnelse ved Iddefjorden. Tollstasjonen lå i et uanselig lite hus på svensk side av grensen, og var der i bruk frem til 1962.

Håvedalen var på denne tiden et livskraftig sentrum som blant annet levet av grensehandel. Svenskene hadde her en Konsumaffär som først ble nedlagt i 1960, noe tid etter at Svinesundsbroen hadde overtatt nesten all trafikk over grensen. Nærheten til steinhoggermiljøene man fant langs Iddefjorden, på svensk side blant annet Krokstrand, hadde tidligere gitt en viss handelsmessig trafikk over Håvedalen, selv om utskipning av gatestein og annen stein naturlig nok gikk sjøveien.

Veien, på norsk side fylkesvei 102, er en av de få veier man reiser vestover for å komme fra Norge til Sverige.

Den merkede vandringsleden Bohusleden krysser Håvedalen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]