Håkon Guttormsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Håkon Guttormsen
Håkon Guttormsen var en pioner innen motstandsbevegelsen i Norge under andre verdenskrig. Han ledet landets første organiserte motstandsgruppe, ble dømt til døden, benådet, men døde av sykdom i april 1945.
Født2. sep. 1905[1]Rediger på Wikidata
Fjære
Død13. apr. 1945[1]Rediger på Wikidata (39 år)
BeskjeftigelseLærer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Håkon Gunnleif Guttormsen var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Han var lærer ved Barbu skole i Arendal, og kom med i motstandsarbeidet allerede noen uker etter at landet ble okkupert. Guttormsen var oppvokst og bodde i Fjære kommune ved Grimstad.[2]

Motstandskamp[rediger | rediger kilde]

Han var med i kampene i Norge 1940. Opprettet etter hjemkomsten en fullstendig senderstasjon med flere sendere og to telegrafister. Ble arrestert 14. august 1940 og satt i tysk fangenskap i Norge 1 ½ år før han ble flyttet til Tyskland. Dømt til døden i Berlin, men ble senere benådet til 10 års tukthus.

Arendalsgruppen var arbeiderbevegelsens første illegale motstand og den første organiserte illegale motstanden mot tysk okkupasjonsmakt. Motstanden startet i Arendal alt sommeren 1940 og fikk alvorlige konsekvenser for deltakerne. Utgangspunktet for motstanden var Aust-Agder faglige samorganisasjon, ledet av formeren Oscar Olsen. En nær medarbeider hadde han i revisor Per Pettersen, tidligere formann i Aust-Agder Arbeiderparti, og læreren Håkon Guttormsen. Sammen fikk de aktivisert fagforeningsfolk og AUFere til illegalt pressearbeid. Forbindelser ble også knyttet til Kristiansand og Skien, på sistnevnte sted med typografen Sverre Løberg. Den beskjedne illegale avisen de fikk ut, var trolig den første i landet. Avisen ble skrevet av Paul Hovd-Nilsen, som var redaktør i avisa Tiden. Gruppen organiserte også en sjøtransport over til England i juli. Etter angiveri ble omkring 100 personer arrestert i august. [3]

Fem ble dømt til døden og andre til lange tukthusstraffer i Tyskland. Dødsdommene ble senere omgjort til 10 års tukthus."

Døde 10. april 1945 på fengselssykehus i Dreibergen-Bützow og ble gravlagt på fengselskirkegården der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk digitalt fangearkiv, oppført som Håkon Gunnleif Guttormsen, besøkt 31. mai 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Lokalhistoriewiki
  3. ^ Tore Pryser: Klassen og nasjonen (1935-1946), utg. 1988.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]