Gotham (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gotham
Generell informasjon
SjangerKrim / Drama / Action
Prod.landUSA
Sesonger5
Episoder100
SpråkEngelsk
Foran kamera
Stemmer avMelanie Hinze
Medvirkende
22 oppføringer
Benjamin McKenzie (rollefigur: James Gordon)
Morena Baccarin (rollefigur: Leslie Thompkins)
Robin Lord Taylor (rollefigur: Oswald Cobblepot)
David Mazouz (rollefigur: Bruce Wayne)
Camren Bicondova (rollefigur: Selina Kyle)
Donal Logue (rollefigur: Harvey Bullock)
Erin Richards (rollefigur: Barbara Eileen Gordon)
Zabryna Guevara (rollefigur: Sarah Essen)
Sean Pertwee (rollefigur: Alfred Pennyworth)
Nicholas D'Agosto (rollefigur: Two-Face)
Chris Chalk (rollefigur: Lucius Fox)
Victoria Cartagena (rollefigur: Renee Montoya)
Cory Michael Smith (rollefigur: Riddler)
Jada Pinkett Smith (rollefigur: Fish Mooney)
John Doman (rollefigur: Carmine Falcone)
Andrew Stewart-Jones (rollefigur: Crispus Allen)
Drew Powell (rollefigur: Solomon Grundy)
Crystal Reed (rollefigur: Sofia Falcone)
Clare Foley (rollefigur: Poison Ivy)
Maggie Geha (rollefigur: Poison Ivy)
Peyton List (rollefigur: Poison Ivy)
Cameron Monaghan (rollefigur: Jokeren, Jerome Valeska)
Bak kamera
Skaper(e)Bruno Heller
ProdusentScott White
ManusBruno Heller
RegiDanny Cannon
MusikkGraeme Revell
Prod.selskapPrimrose Hill Productions, Warner Bros. Television Studios
Sending
Periode22. sep. 201425. apr. 2019
TV-kanalFox Broadcasting Company (22. september 2014)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Gotham er en krim- og dramaserie fra 2014 som er skapt av Bruno Heller for Fox Broadcasting Company. Serien er en forhistorie før Batman og andre superhelter og superskurker kom på banen, og fokuserer særlig på etterforsker James Gordon (Ben McKenzie) og en ung Bruce Wayne (David Mazouz). Premieren i USA var 22. september 2014, mens norgespremieren var satt til 25. september på C More.

Handling[rediger | rediger kilde]

I den første sesongen av serien får etterforsker James Gordon og hans korrupte partner Harvey Bullock fra Gotham City Police Department, i oppgave å løse en rekke etterforskninger i Gotham City - inkludert drapet på Bruce Waynes foreldre. Men en gjeng-krig bryter løs mellom forskjellige kriminelle familier, ledet av henholdsvis Carmine Falcone, Sal Maroni og Fish Mooney. Men en rekke andre kjeltringer, deriblant Oswald Cobblepot, blir også tvunget inn i konflikten.

I den andre sesongen dukker Theo Galavan opp i Gotham City for å drepe Bruce Wayne på vegne av St. Dumas-ordenen. James Gordon blir anklaget for drap av Edward Nygma, og ved Arkham Asylum driver professor Hugo Strange en rekke uortodokse eksperimenter i et hemmelig anlegg kalt Indian Hill. Der forvandler hans de innsatte til monstre, på vegne av den mystiske Owls Court. I den tredje sesongen begynner James Gordon som dusørjeger, og forsøker å spore opp alle Indian Hill-monstrene. Jervis Tetch truer Gothams sikkerhet med et dødelig virus. Samtidig blir Bruce Wayne oppsøkt av lederen for Court of Owls, som gir ham beskjed om å oppsøke Ra's al Ghul for å fullføre resten av opplæringen hans.

I den fjerde sesongen begynner Bruce Wayne å bekjempe kriminalitet i Gotham City, som en maskert superhelt. Sofia Falcone ankommer Gotham, for å ta kontroll over den kriminelle underverdenen fra Cobblepots grep. Samtidig blir Jeremiah Valeska sprø, og inngår en allianse med Ra's al Ghul - for å gjøre hele Gotham om til en isolert ruin. I den femte og siste sesongen forsøker James Gordon, og hans allierte, å gjenopprette ro og orden i byen sin. Men samtidig ønsker Nyssa al Ghul hevn etter farens dødsfall.

Et tiår senere vender Bruce Wayne endelig tilbake til Gotham igjen. James Gordon, har nå blitt kommissær for politiet - og i begynnelsen er han negativt innstilt til Bruce Waynes handlinger. Jeremiah stikker av fra Arkham Asylum, og orkestrerer et komplott for å trekke Bruce Wayne ut av gjemmestedet sitt. Etter Jeremiahs nederlag, aktiverer James Gordon en spesiell lykt på toppen av bygningen som huser Gotham City Police Department, nå kaller han Bruce som en «god venn» og samarbeidspartner.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]