Getzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Getzen er en samlebetegnelse for ulike tradisjonelle hverdagsretter uten kjøtt eller flesk fra Erzgebirge i Tyskland. Getzen holdt liv i folk i tider da kjøtt og flesk var mangelvare.

Kjernemelksgetzen (Buttermilchgetzen) ble laget av en røre av rå, revne poteter og kjernemelk. Kokte poteter kunne også tilsettes. Røren ble saltet og eventuelt krydret med løk, pepper og karve, og stekt i fleskefett, smør eller olje (mest linolje) i ovn eller i Getzenpanne. Hvis mulig kunne en legge spekk eller skiver av bratwurst på toppen under steking. Kjernemelksgetzen ble servert med tyttebærsyltetøy, blåbærsyltetøy eller eplemos. I nyere tid blir røren ofte tilsatt egg eller mel.

Blåbærgetzen (Heidelbeergetzen) inneholder, til forskjell fra kjernemelksgetzen, ikke poteter. Det er en eggekake med mel, eggeplomme, melk, salt og eventuelt sukker. Røren dekkes med blåbær (friske eller syltede) og stekes i ovn eller i Getzenpanne. Blåbærgetzen blir servert med sukker og kanel. En annen variant er Mehlgetzen, der flesketerninger brukes i stedet for blåbær. I Semmelgetzen brukes ristet brødterninger i stedet for mel.