Fortunens Musikkorps Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fortunens Musikkorps Bergen er et norsk janitsjarkorps fra Bergen. Det er ett av de eldste korpsene i Bergen, og var det første amatørkorpset som ble stiftet i gamle Bergen kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved Fortunens Skole på Engen tok man i 1911 opp tanken om å starte et musikkorps. Drivkraften bak arbeidet var lærer Jacob Aaland. Allerede 15. september 1911 holdt korpset sin første øvelse under ledelse av Bernhard Buntz. Kort tid senere ble det til at lærer Kristian Bolstad overtok den administrative ledelsen av skolekorpset.

Sin første offentlige opptreden hadde korpset 17. mai 1912. Forsommeren 1914 drev det en intens konsertvirksomhet på skolen og i Byparken for å skaffe til veie penger til deltagelse på det første landsstevnet for skolekorps i Kristiania.

I 1915 sluttet de fleste medlemmene på skolen, men korpset tok inn nye medlemmer og fortsatte driften frem til skolen ble lagt i aske under den store bybrannen i 1916. De guttene som sluttet i 1915 var bitt av "musikkbasillen" og ville ikke legge bort sin nye hobby. Tre av dem gikk i gang med å samle gutter til besetningen og å skaffe instrumenter. . Allerede 23. september 1915 avhold Fortunens Musikkorps Bergen sin første konsert i Byparken med Bernh. Buntz som dirigent.

Bybrannen skapte også store problemer for korpset fordi noter og instrumenter strøk med. Allerede høsten 1916 startet de opp igjen med øvingslokale på Nordnes skole og ny instruktør; Sverre Olsen. Til denne tid hadde Valter Aamodt, som selvvalgt formann, og Nils Bratland stått for driften. I februar 1917 valgte korpset sitt første styre med Valter Aamodt som formann. Han var med som musikant fra 1911.

I årene 1917 og 1918 deltok korpset som bataljonskorps for Nordnæs Battailon. i 1918 fikk korpset sine første lover, var på turné til Haugesund, og deltok i Guttemusikkorpsenes Landsstevne på Stabekk.

Til 10-års-jubileet i 1921 hadde Valter Aamodt skrevet tekst og laget melodi til "Fortunssangen"

Året 1924 markerer innledningen til en periode av stor betydning for korpsets videre utvikling. Dette året ble Valter Aamodt ansatt som korpsets instruktør, en stilling han hadde i 45 år. De årene som nå fulgte, frem til krigsutbruddet er fylt med stevnedeltagelser, turer, såvel utenlands som innenlands, og andre arrangementer for og av medlemmene. Ved 25-års-jubileet forelå "Fra Fortunens marsjbøker 1911 - 1936" et marsjpotpouri fra Valter Aamods hånd.

Krigsutbruddet brakte også forstyrrelser inn i driften av FMB. Prøvene ble opprettholdt til våren 1941, men om høsten ble ordinære prøver innstilt. Medlemmene som fremdeles holdt sammen dannet et sangkor som holdt prøver for å treffes. Også dette måtte innstilles i 1943, men 12. april 1945 starte de opp igjen, og 8. mai holdt korpset konsert i Byparken sammen med Sandvikens Ungdomskorps.

Til 35-års-jubileet i 1946 holdt korpset et nivå som en muligens ikke har nådd siden. Jubileumskonserten måtte gjentas. Årene som følger frem til 50-års-jubilee førte korpset en noe omflakkende tilværelse, inntil en fikk fast øvelseslokale på Christi Crybbe Skoler. Grunnet mangel på fast tilknytningssted skapte det korpsets styre mange problemer med rekrutteringen.

Til det nevnte jubileet i 1961 hadde man lagt opp til et storstilt arrangement. Greåker Musikkorps, Lillehammer Musikkforening og Strusshamn Musikkforening var gjestekorps, og de var med på å skape et, på alle måter, stilig og vellykket arrangement.

Perioden mellom 1961 og 1971 engasjerte korpset seg sterkt i deltagelse ved musikkonkurranser, og har til tider hevdet seg meget godt. Det var bl.a. representant for Hordaland Musikklag og Bergen krets av NMF ved den første landsfinale for amatørkops som ble arrangert i Oslo i 1968. Der deltok korpset i 2. divisjon - og plasserte seg som nr. 3 etter en veldig god innsats.

Da Valter Aamodt ba seg fritatt fra arbeidet som instruktør, valgte korpset å ansette hans sønn, Jan Valter Aamodt, i denne krevende stillingen. Et dirigentskifte vil alltid føre til omlegging av spillestil så vel som repertoar, så også i FMB. I 1971 holder korpset på å jobbe seg ut av denne overgangsperioden, men også i denne tiden har korpset gjort gode prestasjoner. I Bergens store jubelår spilte korpset inn en stereo-LP med 13 buekorpsmarsjer. Det ble også eksperimentert med nyere musikk. Korpset fremførte musikken fra "HAIR" sammen med poporkester. Kanskje ikke helt vellykket, men interessant. Dirigentens store interesse for jazz førte til at korpset etablerte et storband bestående av korpsets medlemmer.

60-årsjubileet feiret med konsert, i Gimle skoles aula, på stiftelsesdagen den 15. september og ble avsluttet med en konkurranse hvor de andre amatørkorpsene i Bergen deltok. Korpset besto av ca. 50 forholdsvis unge medlemmer. Besetningen hadde vært i vekst de siste årene og man prøvde å bygge ut mot en mer riktig jaitsjarbesetning. .

Neste avsnitt inneholder historie som ble publisert tidligere.

(Fortunens Skoles Guttemusikkorps hadde sin første prøve på Fortunen skole 15. september 1911. I 1915 var de fleste guttene som spilte i korpset ferdig på skolen, og Fortunens Musikkorps Bergen fortsatte sin virksomhet som ungdomskorps. Under bybrannen i Bergen i 1916 brant Fortunen skole ned, og korpset måtte finne et nytt sted til korpsøvelsene.

Korpset var de første årene ledet av lærere. Valter Aamodt, som spilte i korpset fra 1911, oppnevnte seg selv til formann i 1915, og ble dermed korpsets første formann. Den første generalforsamlingen med valg av styre ble holdt i 1917.)

Dirigenter[rediger | rediger kilde]

Valter Aamodt var korpsets faste dirigent fra 1924 til 1969. Senere fulgte Jan Valter Aamodt, Leif Slåtten, Fred Johannesen, Arne Kvalø, Michael Westhof, Tom Nätt og Jürgen Broll. Stein Roseth dirigerte korpset fra 2000 til 15. september 2011. Bjørn Strand var dirigent fra 2011 til juni 2020. Niklas Ahron Kvenild var dirigent fra høst 2020 til sommer 2021, dvs i "Corona-året" med dertil følgende utfordringer. Fra høsten 2021 er Brit Johnsrud korpsets faste dirigent.

Æresmedlemmer[rediger | rediger kilde]

  • 1921 15/9 Valter Aamodt
  • 1923 20/9 Nils Bratland
  • 1950 ca. Petro Erichsen (først funnet i årsmelding 1963)
  • 1967 21/11 Odd J. Leivoll og Oddvar Solberg
  • 2016 9/2 Torill Fosse

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]