Formelmasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Formelmasse, også kalt formelvekt, er den relative summen av atommassene til atomene i en formelforbindelse. Tegnet for formelmasse er u, og tilsvarer normalt atommasseenheten. Formelmassan for vann (H2O) er eksempelvis 2 · 1,0 + 16,0 = 18,0 u, hvor det følger at ett hydrogenatom veier 1,0 u, og ett oksygenatom veier 16,0 u. Vi kan anta at 1 u = 1,66 · 10−27 kg.

Man snakker i spesiell forstand om formelmasse for ioneforbindelser (ionekrystaller, ionegitter) og metaller, ettersom dette er udefinerbare molekyler av variabel størrelse. Dersom man står overfor et normalt molekyl av en fast utstrekning bruker man snarere begrepet molekylmasse. En ionekrystall (ionegitter) eller metall består i seg selv av et enkelt (krystallinsk) molekyl, men har ulik masse og størrelse, og man må derfor bruke den relative formelmassen for å uttrykke den ikke-kvantifiserbare summen av atommassene i dette molekylet.

Formelmassen kan også uttrykkes ved ionekrystallens forholdsformel, i stedet for med dens kjemiske formel. I stedet for å skrive eksempelvis C6H6 (kjemisk formel) for stoffet benzol, blir skrivemåten for forholdsformelen {C,H}, hvor man uttrykker i hvilket forhold (antall) molekylets atomer er sammensatt.