Fordampningsvarme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fordampningsvarme er temperaturavhengig. Her er fordampningsvarmen til vann, metanol, benzen og aceton vist ved ulike temperaturer.

Fordampningsvarme er en energimengde som kreves per vektenhet for å omdanne en væske ved vanlig kokepunktstemperatur til damp. For vann ved 100 °C er den 40,65 kJ/mol. Den varierer litt med temperaturen som vist i figuren.

Ved kondensering vil dampen gå over til væske og vil avgi like mye varme som fordampningsvarme til omgivelsene. I regnvær vil regnet på bakken avkjøle bakken når regnvannet på bakken fordamper ved å ta fordampningsvarme fra bakken og det nederste luftlaget. Oppe i en sky som avgir regnvann vil luften bli varmet opp når vanndampen fortettes til regn.

En av de viktigste temperaturreguleringsmekanismene hos mennesket er svette. Utskilling av vann fra svettekjertlene ved høy kroppstemperatur krever fordampningsvarme for å omdanne svetten til damp og temperaturen reduseres.

I en motor og i mekaniske overføringer brukes olje blant annet til temperaturregulering ved at oljen har høy fordampningsvarme og har derfor god mulighet til å unngå høy temperatur på slitepunkter. Dette kommer i tillegg til oljens varmekapasitet som effektivt fjerner varme ved å varme opp oljen som passerer det varme slitepunktet.

I en varmepumpe er det en kondensator der kuldemediet avgir fordampningsvarme til omgivelsene, og en fordamper der kuldemediet tar opp fordampningsvarme fra omgivelsene.

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.