Fjærkjøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjærkjøl er en type kjøl av tre brukt i noen robåter.

På fjærkjølen er det to «vinger» som stikker nesten vannrett ut til hver sin side øverst. Hver av disse to – nokså tynne – «vingene», kalles en fjær, samme ord og betydning som fjær på et pløyd panélbord (se pløyde bord). Til fjærene saumes (klinkes) bunnbordene i båten fast.

På en del eldre robåter var fjærene svært brede, gjerne 10–12 cm hver. Sammen med selve kjølen, kunne altså fjærkjølen på det bredeste bli opptil 30 cm bred, og utgjøre en ikke ubetydelig del av båtbunnen. Idag er de fleste fjærkjøler kun 10–12 cm brede i alt.

For å lage fjærkjøl i ett stykke, må båtbyggeren hogge den ut av et ganske grovt emne. Dette er mye, tungt og vanskelig arbeid, og mye trevirke går til spille. Derfor har en god del båtbyggere gått over til andre måter å lage kjøl på; forskjellige slags stokk-kjøler, eller sammenlimt fjærkjøl, der kjølfjærene utgjøres av et eget vannrett bord som limes oppå det loddrette kjølbordet.

Det er særlig båter på Vestlandet (Sørvestlandet, Midtvestlandet, Nordvestlandet) som bygges med fjærkjøl (f. eks. båttypene hardangerbåt, oselver, masfjordsbåt, sognebåt, sunnfjordsbåt, nordfjordsbåt, nordmørsbåt).