Finn Berg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finn Berg
Født9. juni 1897[1]Rediger på Wikidata
Christiania[1]
Død7. okt. 1942[1]Rediger på Wikidata (45 år)
Falstad fangeleir[1]
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Kommandoerlandvernbataljon i 6. divisjon i Nord-Norge.

Finn Berg (1897–1942) var en norsk offiser fra Oslo. Han ble henrettet den 7. oktober 1942, som en av de ti sonofrene i Trøndelag, under unntakstilstanden i Midt-Norge under andre verdenskrig.

Berg, en erfaren yrkesoffiser, tjenestegjorde som stabssjef ved 5. divisjon i Trondheim fra 1937. Under de dramatiske hendelsene den 9. april 1940, da Tyskland invaderte Norge, befant han seg på divisjonskontoret og deltok i forhandlingene om kapitulasjon i Trøndelag fra 3. mai. Etter kapitulasjonen reiste Berg nordover for å slutte seg til de gjenværende norske styrkene og tok kommandoen over en landvernbataljon i 6. divisjon i Nord-Norge.

Etter å ha gjennomgått et kort krigsfangenskap, ble Berg løslatt, som mange andre yrkesoffiserer, med betingelsen om å akseptere andre stillinger innen staten. Imidlertid nektet han å følge ordre om å inspisere tvangsutskrevne borgervakter, og han ble tidlig kontaktet for å bidra til oppbyggingen av et motstandsapparat i Midt-Norge. Han tok derfor ledelsen for industrivernet ved Trondhjems Mekaniske verksted, der han etablerte vernegrupper som også fungerte som beredskap for Milorg.

Kaptein Berg ble arrestert på Trønderheimen i Trondheim, der han midlertidig bodde, kvelden den 6. oktober. Tidligere på dagen hadde han blitt advart om fare, men valgte ikke å gå i dekning. Etter å ha blitt ført til Gestapo-hovedkvarteret på Misjonshotellet, ble han senere overført til Falstad fangeleir. Han ble henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry den 7. oktober 1942.

Under rettsoppgjøret etter krigen ble det avslørt at en tidligere kollega, som også var medlem av Nasjonal Samling (NS), hadde rapportert Berg til fylkesfører Henrik Rogstad. Denne NS-medlemmet hevdet at kapteinen utgjorde en farlig motstander. Dette kan ha vært årsaken til at Berg ble inkludert på listen som Rogstad presenterte for Josef Terboven i Stiftsgården i Trondheim den 6. oktober, og som dannet grunnlaget for utvelgelsen av sonofrene.

Da den tyske øverstkommanderende i Norge, general Nikolaus von Falkenhorst, spurte om grunnen til at kaptein Berg ble skutt, svarte Gestapo i Trondheim at den norske offiseren var en av de åndelige lederne for motstanden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Våre falne, Våre falne ID 10740, besøkt 11. januar 2024[Hentet fra Wikidata]