Finn Peter Petersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finn Peter Petersen
Født26. mai 1900Rediger på Wikidata
Død23. jan. 1981Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseLege, sjakkspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Finn Peter Petersen (født 26. mai 1900, død 23. januar 1981 i Mandal) var en norsk lege og sjakkspiller fra Kristiansand. Han åpnet privat praksis i Mandal i 1926, og i årene 1929-1930 var han tilknyttet Solhøgda Tuberkulosehjem i samme by. Han var 1/2 år ved Rogaland Sykehus i 1932, og hadde senere flere mindre engasjementer ved Rikshospitalet (øyeavdelingen og røntgenavdelingen) samt ved Radiumhospitalet. Under okkupasjonen var Petersen aktiv motstandsmann, og deltok i distribusjon av illegale aviser. Med fare for dødsstraff dro han 1945 i skjul til London, og fungerte der som sjef for Det norske legekontor i 4 måneder. Etter krigen hadde han stillinger flere steder, blant andre ved Sentralsykehuset i Kristiansand og ved Farsund sykehus. Fra 1951 frem til han gikk av som pensjonist i 1973 var han røntgenlege ved St. Josephsøstrenes hospital i Kristiansand.

Petersen omtales i jubileumsboken for Norges sjakkforbund, Norske sjakktrekk. Norges Sjakkforbund 100 år 1914-2014 av Øystein Brekke. Her fremgår at Petersen i 1933 presterte å være "én av to som - i et morsomt parti - slo stormester Rudolf Spielmann i en simultanoppvisning i Kristiansand."[1] Og ikke minst: at Petersen er den nordmann som har oppnådd best resultater internasjonalt innen løsning av problemsjakk.[2] Han gikk i 1934 seirende ut av to store løserturneringer i regi av Deutsche Schachzeitung, verdens ledende sjakktidsskrift.[2] Den ene av disse turneringene vant Petersen foran Paul Keres, "sjakkens kronprins", som senere ofte ble regnet som verdens nest beste spiller. – Petersen var også en habil bridgespiller, og har sammen med sin kone Aase f. Johnsen blant annet vunnet andreplass i NM for par.

Petersen ble landskjent[trenger referanse] i 1959 etter et foredrag han holdt i NRK radio i programserien «Hva jeg mener – hva jeg mente», hvor diverse fremtredende personligheter kom til orde. I egenskap av lege gikk Petersen til angrep på tidens sunnhetsapostler og deres slagord "Drikk melk – helse i hver dråpe!" Petersen mente at man heller burde si "Forderv i hver liter!", og hevdet at det var adskillig sunnere, særlig for eldre mennesker, å ta seg et glass rødvin eller to. Avholdsbevegelsen, som den gang hadde langt større makt enn i dag, likte dette temmelig dårlig. 

Petersen var engasjert innen Rotary og innen lokalpolitikk. Han var formann for Kristiansand Høyre og representerte partiet i bystyret og formannskapet i tilsammen åtte år. 

Finn Peter Petersen var bror til lungespesialisten Arne Petersen og teologen Gunnar Skagestad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brekke, 2014, s.93 Partiet Petersen – Spielman: C:\Users\bruker\AppData\Local\Temp\diagram.gif
  2. ^ a b Brekke, 2014, s.93

Kilder[rediger | rediger kilde]