Filibus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Filibus
Generell informasjon
GenreLHBT-tematisk film, stumfilm
Utgivelsesår1915
NasjonalitetItalia
Lengde70 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiMario Roncoroni Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1915
Eksterne lenker

Filibus er en italiensk stumfilm fra 1915, regissert av Mario Roncoroni.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den elegante baronesse Troixmonde har en hemmelig identitet: en mystisk innbruddstyv kjent for verden bare som Filibus. I kjølvannet av et bankran tilbys en stor belønning til alle som kan spore opp Filibus, og den anerkjente detektiven Kutt-Hendy (spilt av Giovanni Spano) blir interessert i saken. Baronessen besøker en notarius som har ansvaret for belønningen, og sønsker å være med på konkurransen. Når hun møter Kutt-Hendy, legger hun en plan for å forvirre ham: hun forteller ham at hun vet at han selv er Filibus. Hun forlater deretter kontoret, og får øye på Kutt-Hendys søster: Leonora.

Baronessen reiser til en øde landevei, hvor hun bruker en heliograf for å signalisere til Filibus sitt luftskip. Mannskapet hennes av maskerte assistenter senker en kapsel, slik at Filibus kan nå luftskipet. Hun skifter raskt til antrekket hun bruker under innbrudd, og flyr til Kutt-Hendys bolig. Samtidig får Kutt-Hendy besøk av en kamerat, antikvitetssamleren Leo Sandy, som også er forelsket i Leonora. Filibus får Kutt-Hendy til å sove med et narkotikum. Hun tar et trykk av Kutt-Hendys hånd, som hun skal bruke til å lage en spesial-formet hanske.

I forkledning som en ung adelsmann, grev de la Brive, iscenesetter Filibus kidnappingen og redningen av Leonora. Hun etterlater også et trykk fra den spesielle hansken på Leonoras klær. Den takknemlige Kutt-Hendy inviterer det han tror er en adelsmann til å bo hos dem i ett par dager. På en fest ved Leo Sandys villa ser de en glass-monter som inneholder en eldgammel egyptisk statue av en katt med uvurderlige diamant-øyne. Når Sandy slukker lysene for å vise frem de glitrende diamantene, kutter greven et hull i glasset, og legger inn en beskjed som kunngjør at Filibus kommer til å stjele statuen den samme kvelden.

Kutt-Hendy forsøker å ransake gjestene. Men han oppdager til sin forferdelse en glassbit fra monteren i hans egen lomme, med fingeravtrykk som ikke stemmer overens med noen av gjestenes hender. Han innser til sin forskrekkelse at avtrykkene på både glassbiten og Leonoras antrekk matcher hans eget håndavtrykk. Kutt-Hendy, fast bestemt på å arrestere Filibus en gang for alle, hjelper Sandy med å plante et lite kamera i det ene øyet på statuen. Han erstatter også de ekte diamantene med kunstige. Den natten flyr Filibus til Sandys villa, kidnapper ham, og går til statuen.

Når hun innser Kutt-Hendys triks, oppdager baronessen også de ekte diamantene og iscenesetter tyveriet slik at det skjulte kameraet fotograferer den bevisstløse Kutt-Hendys ansikt - i stedet for hennes eget. Filibus planter en av de ekte diamantene på Kutt-Hendys skrivebord, før hun kontakter politiet for å varsle dem om tyveriet og kidnappingen. Kutt-Hendy erklærer sin uskyld, men når de undersøker diamanten og det skjulte kameraets bilde, antar politiet at Kutt-Hendy faktisk må være Filibus. Kutt-Hendy frykter at dette faktisk kan være tilfelle, hvis han begikk alle tyveriene mens han gikk i søvne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wendy Haslem, Elizabeth MacFarlane, Sarah Richardson. Superhero Bodies: Identity, Materiality, Transformation
  2. ^ Filibus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]