Fazun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fazun
Født14. des. 1902Rediger på Wikidata
Hebei
Død14. des. 1980Rediger på Wikidata (78 år)
BeskjeftigelseBhikkhu, oversetter Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Fǎzūn ((法尊, født 14. desember 1902 i provinsen Hebei i Kina, død 14. desember 1980) var en kinesisk buddhistmunk og en nær venn av aktivisten Tàixū (太虛, 1890–1947).

Fǎzūn er blant annet kjent for å ha foretatt en oversettelse fra tibetansk til kinesisk av Abhisamayālaṃkāra under tittelen 現觀莊嚴論 (xiàn guān zhuāngyán lǘn). Teksten ble benyttet av det sino-tibetanske buddhistiske institutt (漢藏教理院) i Sichuan.

Instituttets ledere prøvde å harmonisere buddhismen i Kina og Tibet, og å forbedre relasjonene mellom de tibetanske innbyggerne i Kham og de hankinesiske innvandrerne i det østlige Tibet. Fǎzūn hadde studert pensumet i geshe ved Drepungklosterets høyskole Loseling (Blo-gsal gling), i nærheten av Lhasa. Han hadde muligens også oppnådd den akademiske graden geshe.

I 1966, ved innledningen til kulturrevolusjonen, ble instituttet stengt og Fǎzūn ble anklaget for innblanding i den kontrarevolusjonære bevegelsen. Han tilbragte flere år i tvangsarbeidsleir, hvor han falt og brakk venstre ben. I 1972 ble anklagene mot han droppet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • [1], omtale ved buddhismofrussia (russisk)