Falcon Heavy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av Falcon Heavy, med en Dragon øverst på raketten.
Illustrasjon av en Falcon Heavy på en oppskytingsrampe

Falcon Heavy er en to-stegs bærerakett utviklet av det amerikanske romfartsselskapet SpaceX. Den skal kunne skyte 54 tonn opp i jordbane, som er omtrent dobbelt så mye som den maksimale nyttelasten til Delta IV Heavy, som var den største operasjonelle raketten i verden. Den første oppskytingen av Falcon Heavy fant sted 6. februar 2018.

I en vellykket prøveoppskytning klokken 21.45 norsk tid 6. februar 2018 bar en Falcon Heavy en bil (Tesla Roadster) som var eid av Tesla-selskapets grunnlegger Elon Musk opp i en solomløpsbane. To av de tre bærerakettene landet trygt på bakken og kan brukes på ny. Den tredje mislyktes i å lande på en sjøsatt lekter.[1][2][3]

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Førstesteget til Falcon Heavy bygger på teknologi brukt i førstesteget til Falcon 9. Den består av tre Falcon 9-rakettkjerner, som hver har ni Merlin-rakettmotorer. Førstesteget har tre Falcon 9-rakettkjerner som dermed utgjør i alt 27 Merlin-rakettmotorer.[4][5]

Falcon Heavy var i utgangspunktet designet for å transportere mennesker ut i verdensrommet, og den skulle gjøre det mulige å sende mennesker til månen og Mars. Disse planene ble derimot fort kansellert av SpaceX da selskapet la fokuset på å sertifisere Falcon 9 for menneskeflygninger. Ytterligere begynte SpaceX den langt mer ambisiøs planlegging av raketten som i dag er kjent som Starship.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Loren Grush (6. februar 2018). «The middle booster of SpaceX’s Falcon Heavy rocket failed to land on its drone ship» (engelsk). The Verge. Besøkt 7. februar 2018. 
  2. ^ Halvor Bjørntvedt (6. februar 2018). «Her svever Teslaen i verdensrommet». VG. Besøkt 7. februar 2018. 
  3. ^ Kenneth Chang (6. februar 2018). «Falcon Heavy, in a Roar of Thunder, Carries SpaceX’s Ambition Into Orbit» (engelsk). The New York Times. Besøkt 7. februar 2018. 
  4. ^ «Falcon Heavy» Arkivert 6. april 2017 hos Wayback Machine. - SpaceX
  5. ^ SpaceX Falcon Heavy rocket explained