Försvarsunderrättelsedomstolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Försvarsunderrättelsedomstolen
TypeDomstol
VirkeområdeSverige
Etablert2009
HovedkontorKista
UnderlagtForsvarsdepartementet[1]
FokusSignaletterretning
ErstatterSignalspaningsnämnden
Kart
Försvarsunderrättelsedomstolen
59°24′16″N 17°56′43″Ø

Försvarsunderrättelsedomstolen er en svensk domstol som prøver begjæringer om tillatelse til å innhente signaletterretning etter lov 2008:717 om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet, den såkalte FRA-loven. Domstolen har sete på Gullfossgatan 6 i Kista.

Domstolens sammensetning[rediger | rediger kilde]

Försvarsunderrättelsedomstolen består av en leder, en eller to nestledere og to til seks medlemmer. Medlemmene må være svenske statsborgere. Lederen ansettes med fullmakt fra Sveriges regjering som dommer i domstolen. Nestleder(e) og medlemmene utnevnes av regjeringen for fire år.

Regjeringen utnevnte den 19. november 2009 Runar Viksten til dommer og leder i Försvarsunderrättelsedomstolen.[2]

Personvernombud[rediger | rediger kilde]

Et personvernombud skal ivareta enkeltpersoners personvern i saker for Försvarsunderrättelsedomstolen. Ombudet har rett til innsyn i det som fremgår av saken og til å uttale seg.

Förfarandet[rediger | rediger kilde]

Signalspaningsmyndigheten, for tiden Försvarets radioanstalt (FRA), må søke om tillatelse fra Försvarsunderrättelsedomstolen for signalspaning.

Når en begjæring om tillatelse til signalspaning er kommet inn til Försvarsunderrättelsedomstolen, skal domstolen så snart som mulig utnevne et personvernombud i saken og holde et rettsmøte. Ved rettsmøtet skal begjærende myndighet og personvernombudet være til stede. Domstolen kan også beslutte at andre som kan ha opplysninger av betydning for saken, får være til stede under rettsmøtet.

Dersom en saken haster slik at formålet med begjæringen står i alvorlig fare, kan rettsmøte holdes og beslutning fattes uten at et personvernombud har vært til stede eller på annen måte fått uttale seg.

Domstolens avgjørelser kan ikke påkjæres.

Referanser[rediger | rediger kilde]