Diskusjon:Vingtor Luftveier

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Justering av opplysninger knyttet til Catalina LN-OAR og havariet og litt om selve ulykken. Riktig årstall er august 1947 og stedet er Vestfjorden utenfor Svolvær. Flyet skulle lande i Svolvær, men pga tåke i landingsområdet besluttet man å lande et stykke ute på Vestfjorden for deretter å "taxe" inn til flyhavnen. Slik det er blitt meg fortalt i ettertid, var årsaken til havariet havblikk, motlys og stor tømmerstokk i vannet. Jeg var selv 6 år og med i flyet sammen med min tante. Det ble en stor revne i buken på flyet som umiddelbart tok inn mye vann og sank med "nesen" ned. Man klarte å åpne en av "kuplene" og folk hoppet sjøen. Flyet rettet seg etterhvert opp og fløt på tomme bensintanker i vingene. Jeg var den siste som ble fisket ut og tatt vare på av en av flyverne. Vi satt på halen av flyet som var over vann. Omsider dukket det opp en fiskeskøyte som satte ut en lettbåt og begynte å plukke opp dem som lå i sjøen. Det dukket opp en mindre åpen båt som tok ombord dem som hadde kommet seg opp på flyvingene og selvfølgelig meg og flyveren. Vi ble fraktet inn til Svolvær. Vi var alle fortsatt søkkvåte. På brygga i Svolvær sto det masse mennesker. Mange av oss ble invitert hjem til, for oss helt fremmede, som sørget for at vi fikk badet og vasket oss. Vi fikk tørre klær. Dette var i en tid da folk flest ikke hadde overflod. Slik er folk i Nord-Norge. Hurtigruten ankom til flyvraket etter at vi var på vei inn til Svolvær. Det ble tatt en del bilder. Deretter forsøkte man å taue vraket til land. Men flyet brakk opp og sank. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Catsvol (diskusjon · bidrag) 16. apr 2013 kl. 18:50 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Takk for fortellingen. Dessverre er det usikkert hvor mye av det som kan brukes i artikkelen, da Wikipedia ikke baseres på førstehåndskilder; Se Wikipedia:Original forskning. - Soulkeeper (diskusjon) 16. apr 2013 kl. 19:34 (CEST)


Som artikkel opretter takker jeg for koreksjonen. Har endret aarstall . Har desverre bare engelsk tastatur, og KA ikke skiver Svolvaer riktigF.bendik (diskusjon) 16. apr 2013 kl. 20:04 (CEST)

Jeg har sjekket litt i Aftenpostens digitaliserte arkiver på nett, og dato for havariet er angitt til 5. august 1947. 30. oktober ble Luftfartsdirektoratets rapport fremlagt og ulykkesårsaken var at flyet landet på tvers av de for store dønningene slik at det ble slått hull i skroget. Flyver fikk inndratt sine sertifikater for 4 måneder, og Vingtor fikk inndratt sin driftstillatelse inntil videre. Det ser ut til at de fløy senere også, bl.a. frakt av fisk fra Nord-Norge til Oslo. Et Beechcraft som de hadde eid måtte nødlande etter take-off fra Fornebu i 1949, så det kan jo tyde på at selskapet var konkurs da. Skal prøve å legge inn noe i artikkelen med ref. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 16. apr 2013 kl. 21:13 (CEST)