Diskusjon:Vatikanstaten/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Uavhengighet[rediger kilde]

Det går en viss diskusjon om hvor uavhengige mange av disse mikrostatene egentlig er. Vatikanet overlater kriminelle til Italia, de har ikke noe egentlig lovverk, ingen naturlig befolkningstilgang, produserer svært lite. Egentlig er hele «landet» kun å betrakte som en kirkelig organisasjon. Malteserordenen er i en tilsvarende situasjon, men de har noe mindre jordegods, men diplomatiet deres er faktisk anerkjent av noen land. Men ikke av Norge. Jeg foreslår derfor at vi får la Utenriksdepartementet sette lista for hvilke land vi omtaler som selvstendige land, og at som hovedregel vi sjekker på Odin først. --Jakro64 24. aug 2004 kl.08:46 (UTC)

Jeg er helt enig i at man må sette grenser et sted. Sealand, en gammel oljeplattform i internasjonalt farvann som brukes som base for anonymisering av e-mail, kaller seg en selvstendig stat; i Italia er det en liten by som jeg ikke er kar om å huske navnet på nå, som ble glemt under samlingen av Italia og som derfor mener å være selvstendig... Det er en del slike, som er helt absurde og bedre dekkes gjennom andre typer artikler. Når det gjelder Vatikanet er det også gode innvendinger, men med tanke på at Vatikanet har diplomatiske forbindelser med nesten alle land (ikke Kina og Israel, og et uklart forhold med Nord-Korea) virker det naturlig å godta det. Norge har også diplomatiske forbindelser; den norske ambassadøren til Italia er også akkreditert til Vatikanet, og Vatikanet her et nunciatur i Stockholm som dekker de nordiske landene. Vatikanet har også et lovverk som dekker det meste som skulle dukke opp - i nordisk sammenheng er det en interessant historie om det: På 1930-tallet førte Vatikanet en straffesak mot en svensk kvinne som forsøkte å skyte biskop Johannes Olav Smit, tidligere biskop av Oslo (hun var ulykkelig forelsket i ham). Hun ble frikjent da de fant at hun var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Vatikanet blir jo vanligvis regnet som den minste staten og figurerer som regel som en vanlig stat, siden de har konsulater og ambasader både fjern og nær. Kan nesten sammenliknes med Monaco som har overlatt hele sin utenrikspolitikk til Frankrike, men som alikevel regnes som selvstendig land. Profoss 7. sep 2004 kl.23:11 (UTC)

Legger til at FN ikke godkjenner Vatikanstaten, og det at Monaco ikke har egen u-rikspolitikk burde diskvalifisere dem. Sier seg sjøl; uavhengig..? Dessuten at hovedstaden i V-staten er V-staten, er ikke dette høl i hue?

Innen FN kalles landet for Pavestolen. CIA har samme navn for dette. BTW der finnes to land i verden som ikke anerkjenner fyrstedømmet Liechtenstein. --85.164.221.178 30. jun 2011 kl. 01:38 (CEST)

Ambassade[rediger kilde]

"Dette er den eneste ambassaden i verden som ligger i samme land som den representerer."

Dette er mildt misledende. Flere land har hjemmebaserte ambassadører, om ikke nødvendigvis ambassader. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.203.35.204 (diskusjon · bidrag) 16. apr 2010 kl. 22:49 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg vil gjerne se en liste over de fem eller ti land i verden som har en ambassade nærmest sine egne grenser. I Italias tilfelle, må man skrive et minustall. Ikke sant...? --85.164.221.178 30. jun 2011 kl. 01:38 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vatikanstaten. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jul. 2017 kl. 07:11 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vatikanstaten. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 04:18 (CEST)