Diskusjon:Tsjekkia/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ordfeil[rediger kilde]

Mye ordfeil her. Oversatt fra svensk? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.166.57.209 (diskusjon · bidrag) 10. jul 2009 kl. 19:21:20 (CEST)‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Hørt om Det tsjekkiske kongedømmet? - en stat som var den første til å ta opp kampen for religionsfrihet i Europa[rediger kilde]


České království var det offisielle navnet på Det tsjekkiske kongedømmet fram til 1627 da tsjekkerne mistet sin selvstendighet. Etter 1627 ble navnet Bøhmen likestilt med Čechy.
Tsjekkerne har alltid kalt landet sitt for Čechy. Det bør respekteres.

De tsjekkiske kronlandene var ikke en del av Det hellige romerske rike (som forresten hverken var hellig, romersk eller ett rike.)

Å karakterisere Det tsjekkiske kongedømmet som et tysk-slavisk kongedømme, er med respekt å melde Gøbbels ord for ord. --Posp68 (diskusjon) 22. jun 2013 kl. 10:32 (CEST)

Jeg er enig i at det er misvisende å kalle Kongedømmet Bøhmen «tysk-slavisk» i en middelalderkontekst. Jeg tar ut ordet nå. Mvh. Kjetil_r 22. jun 2013 kl. 11:43 (CEST)


Skal Det tsjekkiske kongedømmet være en hemmelighet? --Posp68 (diskusjon) 12. okt. 2014 kl. 22:00 (CEST)


I 1250 døde Fredrik 2., og det betydde slutten på Det hellige romerske rike. Isteden vokste det fram en rekke fyrste og hertugdømmer som f. eks. hertugdømmet Mecklenburg, hertugdømmet Pommern, grevskapet Holstein osv. som bare anerkjente keiserens symbolske overhøyhet.

Ref. Norges historie bind IV, side 17, Cappelens forlag, 1991.

Da den tsjekkiske kongen, Karel I, lot seg krone til keiser som Karl IV, i Roma av et pavelig legat, var det ikke stort mer enn en gestus, fremlkalt av den respekt for pavedømmet som han var oppdratt til. Han betraktet keisertittelen som en ren anakronisme (keiseren uten keiserdømme).

Ref. Grimberg, Menneskenes liv og historie bind 10, side 82, Cappelens forlag 1974.

Kong Vaclav IV, sønn av kong Karel I, fant det ikke bryet verd å bli kronet til keiser.
Man kan godt snakke om Det hellige romerske riket, eller etter 1516, Det hellige tysk-romerske riket, som et geografisk område, men husk at det verken var hellig, romersk eller ett rike.
Det tsjekkiske kongedømmet, etterfølgeren til The Great Moravian Empire (Velká Morava), med hovedstaden Praha, var i århundrer et vitenskapelig sentrum
som i stor monn bidro til den kulturelle, åndelige og materielle utviklingen i Europa og spilte en betydelig rolle i europeisk historie.


--Posp68 (diskusjon) 13. okt. 2014 kl. 17:56 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tsjekkia. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 19:31 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tsjekkia. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 14:49 (CEST)