Diskusjon:Statsbudsjettet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Statsbudsjettet er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Statsbudsjettet har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 41, 2008.

Handlingsregelen[rediger kilde]

I artikkelen nevnes handlingsregelen med jevne mellomrom, noe som er forståelig med tanke på dens innflytelse på statsbudsjettet. Derimot blir den «introdusert» (og lenket til) flere ganger i løpet av artikkelen, muligens litt for mange ganger. Etter en fullstendig gjennomlesning sitter jeg igjen med et inntrykk av at informasjonen om handlingsregelen kunne ha vært mer sammenfattet, eller at det kan avlenkes og «antas at leseren kjenner til begrepet» når man kommer lenger ut i artikkelen. Eller er det vanlig å gjøre det på denne måten i lengre artikler, for å sikre at de som kun leser enkeltavsnitt ikke må slå opp ordet selv? Med undrende hilsen Tpb 6. jun 2008 kl. 12:25 (CEST)

jeg skal ikke avvise din innvending. Selv bruker jeg derimot den regelen at hvis et ord nevnes spredt i en lang artikkel, kan man linke det flere ganger for at leseren ikke skal behøve å leite rundt lengre oppe for å finne første gang den var lenket. Det taler for å lenke ordet med jevne mellomrom (for eksempel i hver vindusvisning), men selvsagt ikke hele tiden. Gjør gjerne korreksjoner. Bjoertvedt 10. jun 2008 kl. 01:36 (CEST)

Noen endringer og spørsmål[rediger kilde]

Jeg har gjort noen rettinger i teksten:

  • Oljefondet ble til Statens pensjonsfond – Utland noen år tilbake
  • Statsbudsjettet er ikke et budsjett for hver kommune – de har inntekter fra staten og andre kilder, og fullmakten til å bruke penger på kommunebudsjettet gis av kommunestyret (jf. Intro). Omtalen av Kommuneprp er endret tilsv. under Statsbudsjettets oppbygging
  • Under Statsbudsjettets oppbygging er det klargjort at både Gul bok og fagprp’ene er St.prp. 1
  • Under Budsjettbehandlingen i Stortinget er omtalen av fagkomiteenes arbeid endret – de begynner før Finansinnstillingen er behandlet
  • Omtalen av Revidert nasjonalbudsjett er endret slik at det er lettere å forstå at endringene i statsbudsjettet, som folk og medier er opptatt av, ikke fremmes i det dokumentet som heter Revidert nasjonalbudsjett, men i en egen prp
  • Blå Bok er flyttet fra nysaldering til behandlingen av budsjettet – den kommer når budsjettåret begynner

To spørsmål:

  • I tabellen med statsbudsjettet for 2008 har radene Overskudd i Oljefondet og Samlet budsjettoverskudd like summer – det må være feil?
  • Det sies at revidert budsjett før nåværende regjering bare har resultert i et par hundre millioner i endring, men at det har økt til 3 mrd. Hvor er kilden for det lave nivået tidligere? Helge Høifødt 9. okt 2008 kl. 21:29 (CEST)

Eksterne lenker[rediger kilde]

Når artikkelen ble skrevet ble 2007 budsjettet brukt som eksempel, det har nå kommet flere budsjetter siden den gang. Bør man da endre lenkene til de som er mest dagsaktuelle, eller til de som er brukt som kilde ved skrivningen? Mvh Røed (d · en) 26. des 2008 kl. 19:37 (CET)

Tall fra budsjettet[rediger kilde]

Under overskriften "Statsbudjettet for 2008" er det budsjett-tall for 2007 og 2008. I 2010 er disse tallene uaktuelle. Statsbudsjettets tall vil fort bli gamle, og det er en stor jobb å holde dem ajour. Kanskje det ville vært bedre å lage en egen side med for selve budsjett-tallene med en tabell som lett kan utvides når det kommer nye tall, og der man kan se utviklingen fra et år til et annet. Det burde muligens lages en plan for hvordan man evenutelt kan ta vare på historikken på lengre sikt ? Dette vil også kunne bidra til å gjøre artikkelen litt mer leservennlig. Håper noen føler seg kallet... Solbris 13. feb 2010 kl. 18:03 (CET)

Statsbudsjettets historie[rediger kilde]

For å gjøre denne artikkelen kortere og litt mer leservennlig foreslår jeg at man flytter Statsbudsjettets historie til en egen side med peker/ lenke til denne siden fra Statsbudsjettet. Solbris 13. feb 2010 kl. 18:10 (CET)

Enig. Og kanskje sette historieseksjonen høyere opp, kanskje etter første avsnittet? – Kristian Vangen (d) 21. apr 2011 kl. 20:04 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 9 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Statsbudsjettet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. apr. 2019 kl. 13:02 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 7 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Statsbudsjettet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. apr. 2019 kl. 18:42 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Statsbudsjettet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. mai 2021 kl. 21:35 (CEST)[svar]