Diskusjon:Robinsonade

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg synes definisjonen trekkes altfor langt og blir så vid at den gir liten verdi. Begrepet robinsonade er en betegnelse for de romaner som er en imitasjon av Daniel Defoes Robinson Crusoe, ikke for fantastiske reiser i seg selv. At begrepet blir bruket også på gamle klassikere (altså før Robinson Crusoe), som Homers Odysseen, er etter min mening en tvilsom påstand. Det er Defoes roman som bestemmer definisjonen. Slik artikkelen definerer begrepet blir også Bibelen en robinsonade (jfr. Jonas hvalens buk). Forøvrig er det ikke reisen som er interessant, men det samfunn som Robinson bygger opp (jfr. Marx). Ofte har en robinsonade også direkte referanser til Defoes bok, jfr. Jules Verne, Umberto Eco etc. ved å spille på navn og assosiasjoner. Bringsværd sa en gang at det var en hver forfatters plikt å skrive Greven av Monte Cristo på nytt, men det er Robinson Crusoe som oftes gjenoppstår i nye historier med nye forfattere. Hva Odysseen har i dette selskapet å gjøre, bortsett fra at vann, skip og øy er involvert, synes søkt. Jeg registrer forøvrig at den engelske artikkelen ikke gir en tilsvarende vid definisjon eller mangel på definisjon. Den tyske er mer omfattende diskusjon, men her er ikke mine språkkunnskaper gode nok.

Noen lenker: Marx on Robinsonades; Kort definisjon. --Finn Bjørklid 2. mai 2006 kl.18:13 (UTC)

Hei. I andre kilder som dessverre ikke finnes på nettet{{trenger referanse}} har man trukket den parallelen om at en robinsonade omfatter også fantastiske reiser siden alle omfatter en stor del av robinsonadenes hirstorie forløp. Det er heller ikke uvanlig å trekke parallelen tilbake til en tid som hadde lignende tildenser før en romanen eller novelle som ga et bestemt retnings sitt navn. F.eks. er dokumentarromanen et nyere begrep som man har navn i etter tid, selv om man skrev slike romaner helt tilbake til 1930-tallet (kanskje enda lengre). F.eks. er man i en retning i litteraturhistorien som man kaller postmodernisme (etter modernismen) som start fra ca. 1960-tallet som man kan dele opp i flere retninger i dag 50 år senere. Basto 6. juni 2006 kl.14:27 (UTC)
Her er jeg enig med Finn. En Robinsonade er en reiseskildring hvor vekten legges på hovedpersonen(e)s evne til å mestre livet som skipbrudden, forlatt, og hvor han/hun/de må bygge opp et samfunn ut fra det de finner rundt seg. Og Finn har rett i at etteraping etter Defoe er et sentralt element her. En odyssé er en stabil sjanger i seg selv. Det er et kombinert reise- og dannelsesmotiv, normalt til sjøs, hvor helten skal overvinne en serie prøvelser og nå et mål, som både er konkret, og et høyere innsiktsnivå. Eksempler som jeg kommer på i farten er Pilegrims vandring og Reisen til det ytterste hav.
Basto har rett i at de første tekstene alltid kommer før definisjonen, men det vil være klokt av ham å navngi kildene sine. det er tillitvekkende og styrker argumentasjonen. MHaugen 12. jun 2006 kl.20:37 (UTC)