Diskusjon:Patron

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg vet at patron brukes opptil 12,7 mm(mindre kanon eller mitraljøse, som den er bedre kjent som). Men ved hvilket kaliber slutter det å hete patron og kalles noe annet(som jeg ikke helt vet hva er :-))? --Øystein Liland 19. nov 2005 kl.06:48 (UTC)

«Mindre kanon»? Er ikke kjent med det. En mitraljøse er et maskingevær som er fastmontert (f.eks. på kjøretøy) med kaliber under 20 mm. Kaliber 20 mm og over er kanon. Jeg tror at alt som har prosjektilet og hylsen samlet er en patron, samme hva kaliberet er. Når kaliberet blir tilstrekkelig stort (vanligvis over 105 mm), så er det ikke praktisk å håndtere alt i en pakke, og man skiller da som regel prosjektil og drivladning. Derfor blir ofte patron referert til bare ved mindre kanoner. Harald Hansen 19. nov 2005 kl.20:46 (UTC)
Mente det var ved 105 mm skillet gikk, ja. Men Leopard 2 og M1A1 og A2 Abrams har jo 120 mm kanon og er ikke alt i «ett stykke» der? Vet også prinsippet ved lading av store kanoner, man var blitt en smule trøtt.... «Mindre kanon» er vel ikke noe heldig uttrykk, men det heter vel små og store kanoner, eller «finkalibret» og «grovkalibret». Er litt usikker på skillet, her også(40 mm, 50 mm eller ved «patronskillet»?) Ellers er artikkelen blitt kjempefin, den. Kunne du legge inn en liten snutt om haglepatron(kan ikke nok til å gjøre den skikkelig), så blir vel artikkeln nærmest perfekt!:-) Vet du hva kjernen i «panserbrytende» består av(stål?), så får jeg lagt det inn i kule. Har forresten lagt inn en liten kommentar til deg ang. CromwellM4 Sherman(sånn i tilfelle du ikke har sett den...) Øystein Liland 20. nov 2005 kl.19:03 (UTC)


Nei, skillet går der det ikke er praktisk å løfte patronen lenger. Rundt 120 mm og oppover så begynner det å bli tungt for et menneske å lade våpenet, så da er man avhengig av enten automatladere eller å dele opp i prosjektil og drivladning.
Noe formelt skille på «store» og «små» eller «grovkalibrede» og «finkalibrede» kanoner kjenner jeg ikke til. Jeg anbefaler at du ikke ganske enkelt gjetter på noe og putter det inn i artikkelen, men venter til det kommer noen som vet...
Når det gjelder penetratoren i panserbrytende ammunisjon så er de vanligste materialene stål, wolfram (wolframkarbid?) og utarmet uran, så vidt jeg vet. Harald Hansen 23. nov 2005 kl.11:27 (UTC)
Jeg vet at «grovkalibret» og «finkalibret» er gjengse norske ord. Jeg er dog ikke 100% sikker på hvor skillet går, men regner med, utifra egen viten og det jeg har lest meg til (både her på Wiki og andre steder), at skillet går ved patron og adskilt ladning av prosjektil og drivladning (altså ca. 120 mm). Ellers takker jeg for innspillet på «panserbrytende ammunisjon» og legger dette til artikkelen kule! :-) Øystein Liland 20. des 2005 kl.03:02 (UTC)