Diskusjon:Majuskel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ville det ikke være bedre å flytte denne til Majuskel; det blir liksom mer matchende med Majuskel vs. Minuskel. --Duffman 22. des 2004 kl.14:29 (UTC)

Jeg synes også det; det naturlige er enten versal/kursiv eller majuskel/minuskel. Cnyborg 22. des 2004 kl.15:02 (UTC)

Det var et helt bevisst valg å gjøre det på denne måten. I typografifaget brukes i dag versal og minuskel, ikke majuskel og gemen (kursiv er noe helt annet, Cnyborg). Dette støttes også av

  • Caplex: Under majuskel står det «kalles nå versal». Og gemen ikke engang er et oppslagsord.
  • Typografisk Håndbok av Christer Hellmark (Spartacus, 2000) bruker konsekvent versal og minuskel.

Som andre har påpekt overfor meg bør oppslagsordet være det som brukes mest. Derfor satte jeg altså artiklene under versal og minuskel.

– Peter J. Acklam 22. des 2004 kl.16:06 (UTC)

Typografi er bare ett av flere fag som aktivt bruker disse uttrykkene. Grunnen til at jeg skrev versal/kursiv er at det er en helt normal kombinasjon. En versal, i den egentlige betydning (jfr. bokmålsordboka) er stor første bokstav i en verselinje, derav navnet, mens kursiv opprinnelig er sammenhengende skrift med små bokstaver (på norsk har det også fått en annen betydning, nemlig slik skrift, men den opprinnelige betydningen er også i bruk. I manuskripter finner man ofte denne kombinasjonen, en stor bokstav som ikke henger sammen med de andre (men heller ikke er en initial), og så resten med kursivskrift. 'Versal' har blitt utvidet til å kunne omtale alle store bokstaver, men det er begrenset til visse fagområder, mens majuskel forstås på samme måte av alle. Cnyborg 22. des 2004 kl.23:55 (UTC)

Først av alt: Jeg har ikke tenkt å gjøre om på flyttingen deres, men jeg synes det er interessant å få klarhet i begrepene, så derfor fortsetter jeg diskusjonen litt til. Det er altså ikke for å kverulere.
 Det er ytterst sjelden jeg hører versal og majuskel i dagligtale, men i den grad jeg hører begrepene er det versal som brukes, så at versal er begrenset til «visse fagområder» er helt fremmed for meg. Hva angår kursiv så har egentlig ikke betydningen endret seg noe særlig, i alle fall ikke innen typografi. Den opprinnelige betydningen av kursiv er akkurat som du påpeker, og i moderne typografi er kursiv en form som ikke bare er hellende, men som også har kalligrafiske kvaliteter. Den er altså mer snirklete og forseggjort enn at den bare er hellende. Og slik bør det være, for kursiv brukes til uthevelse og da er det viktig at den kursive teksten skiller seg mer fra teksten omkring enn at den bare heller litt. Typografisk sett er «denne skriften» ikke kursiv, ettersom det bare er en hellende (engelsk slanted eller oblique) versjon av «denne skriften». Dessverre har moderne tekstbehandlingsprogrammer vannet ut begrepene, så for folk flest er vel kursiv tekst bare en hellende variant av den ordinære teksten.
 Jeg skal se om jeg får fatt i noen bilder av ekte kursiv skrift – eller klarer å lage et bilde selv ut fra typografiprogrammet jeg bruker. Det kunne være noe å legge opp på de aktuelle Wikipedia-sidene for sammenligning mellom skriftformer.

Peter J. Acklam 23. des 2004 kl.09:14 (UTC)

Hvis noen definerer deg som kverulerende må de ta med meg i samme slengen. Det kommer ofte mange gode idéer ut fra meningsutvekslinger som dette. Jeg tror jeg har noen interessante illustrasjoner i en bok; det er en faksimile av en bok om alfabeter fra tidlig 1800-tall (tror jeg, den var i det minste allerede public domain da den utgaven jeg har kom, så illustrasjonene kan brukes fritt). Men den må først letes fram; har for mye bøker, så alt står i to lag med de jeg bruker mest ytterst. Cnyborg 23. des 2004 kl.13:41 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Majuskel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. des. 2023 kl. 10:28 (CET)[svar]