Majuskel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Majuskel brukt på inskripsjon på bygning i antikkens Roma

En majuskel, også kalt versal, er innen typografi det som til daglig kalles en stor bokstav, altså A, B, … i motsetning til a, b, … som kalles en minuskel eller gemen. Betegnelsen majuskel brukes for å unngå tvetydighet. Uttrykket «stor bokstav» kan bety «bokstav satt i stor type», som refererer til den fysiske størrelsen på en bokstav, i motsetning til hvorvidt bokstaven er en majuskel eller minuskel.

De bokstavene vi i dag kjenner som majuskler er de opprinnelige latinske bokstavene. Minusklene er et senere tillegg som utviklet seg fra bokstavenes majuskelformer.

Ordet majuskel kommer fra latin maiusculus, litt større. Ordet versal kommer fra nylatin versus, vers, og refererer til stor forbokstav i verslinje.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Bruken av majuskler avhenger av språket. På norsk brukes majuskler bare i første bokstav i en ny setning eller første bokstav i navn. I tysk brukes i tillegg majuskler i begynnelsen av hvert substantiv.

Majuskler kan også brukes på ord som skal uttrykkes sterkt. Denne måten brukes oftest på nett i forhold til diskusjonsfora og i chat. Caps lock-knappen på tastaturet brukes ofte i denne sammenhengen, men når denne funksjonen ikke slås av, så fører dette til misforståelser.

Overdreven bruk og misbruk[rediger | rediger kilde]

Overdreven bruk av majuskler kan misforstås, men blir ofte godtatt i de tilfeller hvor dette blir gjort for å øke lesbarheten. Dette ser man ofte i reklamer og skilter.

Misbruk av majuskler (overdreven bruk av majuskler) er blitt mer vanlig etterhvert som nett har blitt mer vanlig. Dette blir ansett som barnslig og usaklig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Capital letters – bilder, video eller lyd