Diskusjon:Lommelykt

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen ble nominert for sletting i desember 2008, men ble beholdt. Slettediskusjonen finnes her. Hvis du ønsker å nominere siden for sletting på nytt bør du først lese gjennom den gamle slettediskusjonen.

Otto von Guericke[rediger kilde]

Det er rett at Otto von Guericke laget en elektrisérmaskin, se de:Otto von Guericke, men dette var lenge før en hadde noen erfaring med elektrisk lys. Å referere til Otto von Guericke i denne sammenheng synes irrelevant i en artikkel om lommelykt. KjellG 13. des 2008 kl. 00:26 (CET)

vel, det er jo samme teknikk som brukes i dynamolykten for å erstatte batteriet.Altså teknikken til Otto von Guericke. Men bra du sier i fra :)

Gjærne kom med forslag og forbedringer. uansett synes jeg at det er greit å ha med. men, kanskje du har forslag til om formulering??

Første tørrbatteri - forutsetningen for en brukbar lommelykt ble oppfunnet ca 1887. Det er mer enn 200 år etter Otto v Guericke. Imo bør både Otto og forklaring på hva en dynamo er flyttes til sidene for dynamo/generator. De feste oppfatter forøvrig i dag "dynamo" som en likestrømsmaskin uansett størrelse mens en på norsk bruker "generator" for en vekselstrømsmaskin jf en:dynomo og en:alternator. I den grad en skal ha med noe om dynamo, så bør det være spesielle løsninger som er utviklet for dynamolykter som f.eks. løsningen med en hendel som klemmes rytmisk inn, eller en dynamo med snortrekk. Risteløsningen er også en spesiell utforming av en dynamo. KjellG 13. des 2008 kl. 23:57 (CET)
Enig i at det blir for mye strømproduktiv forklaring - det er bare å flytte vekk det som bedre kan gjøre nytte annetsteds - men noen får forklare meg hvorfor en ikke har skiftet navn på dynamoen til generator i biler der en i dag stort sett bruker vekselstrømsutgaven. (Svaret er tradisjonstreghet ?) Størrelsen teller nok fortsatt litt i norsk språkhverdag, tenker jeg.
Jeg har selv som barn demontert et par dynamolykter fra krigens dager. Mekanikken var tungdrevet selv for voksne uten trening, men ga på sikt svært sterke klyper. Jeg husker ikke konstruksjonen lengre. Den enkleste ville være med faste spoler og roterende magnet og svinghjul. For lyspæren var det jo ett fett om det kom like- eller vekselstrøm.
Ristedynamoen vet jeg er i bruk til lading av armbåndsurbatterier, så den må ha en likerettermekanisme (oppkopling) eller -krets, men har ikke hørt at det er kommet lyskastere - men med nye lyskraftige og energisparende LEDer vil det være en idealløsning for frysende mennesker i vintermørke. Bjørn som tegner 14. des 2008 kl. 00:42 (CET)
Tenkte jeg ikke skulle si noe før jeg finner'n, men jeg har en gammel trolig tysk WWII, "klemmelykt" som jeg tenkte å fotografere. Har ikke åpnet den, men den ligner nok på den som vises på WP:en i mer moderne utgave. Lyset er elendig! KjellG 14. des 2008 kl. 00:53 (CET)
ADVARSEL! åpning er ikke lett - men plutselig så spretter delene ut - men å få alt på plass igjen: Start øvelsen med å knekke et egg, og ikke prøv deg på dynamolykten før du har klart å få egget remontert. Men enig mht. dårlig lys, men god håndstyrketrening. En skal ikke bare drive strømmen og svinghjulet, men også returfjæren. Bjørn som tegner 14. des 2008 kl. 01:06 (CET)