Diskusjon:Liste over Russlands presidenter

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blir denne listen korrekt? Sett i forhold til at mange av de nevnte er fra Sovjetunionen? Røed 9. feb 2006 kl.21:15 (UTC)

Nei, denne listen er ikke korrekt. De nevnte presidentene i denne listen før Sovjetunions fall var presidenter i Sovjetunionen, og ikke i russisk SFSR. Ledere i Russland i Sovjettiden er listet opp her. mali 9. feb 2006 kl.21:05 (UTC)

Fjernet sovjet lederene Røed 9. feb 2006 kl.21:15 (UTC)

Lederne av den Russiske SFSR var Russlands president[rediger kilde]

Jeg tilføyde Sovjet-politikere under listen over Russlands presidenter. Det er både rett og feil å ha Sovjet-politikere. Dette skyldes den komplekse oppbygningen av det sovjetiske systemet:

  • Ledere av Sovjetunionens kommunistparti
  • Ledere av kommunistpartiet i den Russiske SFSR
  • Presidenter av Sovjetunionen
  • Presidenter av den Russiske SFSR
  • Statsministre av Sovjetunionen
  • Statsministre av den Russiske SFSR

I Vest-Europa sa man ofte «statsminister» når man egentlig mente president, og statsleder (president), når man egentlig mente lederen for Kommunistpartiet. Den Russiske SFSR var imidlertid Russland, selv om navnet og styreformen har endret seg. Derfor hører den Russiske SFSR hjemme under historien til Russland, og ikke Sovjetunionen.

Jeg løste problemet ved å legge inn statsministre og presidenter for den Russiske SFSR under Russland, og tilføyde en lenke til statsministre under Sovjetunionen. En lignende lenke til presidenter under Sovjetunionen, planlegger jeg på akkurat nå − men nå trenger jeg pause.

Det er svært viktig med lister for hver av disse samtidig eksisterende statslederne. Da Stalin overtok etter Lenin, går det ikke frem av utsagnet hvilken av de samtidige linjer av «statsledere» som skiftet leder. Boris Jeltsin var president av den Russiske SFSR, mens Michail Gorbatshov var president av Sovjetunionen. Likevel ble det sagt og skrevet i media at Jeltsin overtok etter Gorbatshov.

La oss beholde den Russiske SFSR under Russland (og de andre SFSR'ene − Kazakhstan SFSR, Uzbekistan SFSR, etc. under Kazahstan, Uzbekistan etc.), med lenker til Sovjetunionens statsministre, presidenter og ledere av kommunistpartiet. Ranværing 15. sep 2007 kl.17:20 (UTC)

Innledende forklaring[rediger kilde]

Jeg har skrevet en innledende forklaring, med lenker til lister over Sovjetunionens presidenter, det Sovjetiske Kommunistpartiets generalsekretærer, og det Russiske Kommunistpartiets formenn. Dersom vi er enige om at den Russiske SFSR er Russland (med en annen styreform og i en union sammen med andre republikker), mener jeg at lederen av det lokale Russiske politbyrået bør omtales som Russlands president.

Samtidig var systemet under Sovjetunionen (der den Russiske SFSR var en del) så komplekst at det er nødvendig med en innledende forklaring. Norsk og engelsk wikipedia bruker tittelen «Sovjetunionens leder». Men det går ikke frem hva som menes med navnet. Mener man lederen av Kommunistpartiet i Sovjetunionen eller lederen av Politbyrået i Sovjetunionen? Mener man lederen av kommunistpartiet i den Russiske sovjetrepublikken eller lederen av det lokale Politbyrået i den Russiske delrepublikken?

Derfor opprettet jeg lenker til artikler med lister over ledere over disse samfunnsorganene. I praksis var kommunistpartiets leder også Politbyråets leder − men ikke alltid.

Uten disse listene over ledere + listen over dagens presidenter (to er brukt i artikkelen − resten er lenker), er jeg redd leseren blir forvirret på et mer avansert intellektuelt nivå istedetfor å bli «klokere». Ranværing 6. okt 2007 kl.20:00 (UTC)

Politbyrået[rediger kilde]

Tilføyde en lenke til liste over medlemmer av Politbyrået. Ranværing 25. feb 2008 kl.23:10 (UTC)