Diskusjon:Kirkebranner i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Årskavalkaden til Den Norske Kirke[rediger kilde]

Jeg har begynt på en liste av kirkebranner på engelsk wikipedia og fant da at årskavalkaden til Den Norske Kirke ikke er fullstendig. En bør derfor sammenholde med andre årskavalkader, eventuelt søke i elektroniske arkiver for gamle aviser. Det var det siste jeg gjorde og jeg fant da at det var en del feil i enkelte årganger. — Jeblad 10 november 2005 kl.00:37 (UTC)

Deler av min liste på en:User_talk:Agtfjott#Arsoning_by_year kan ikke brukes «as is» da den er klipt og limt fra forskjellige kilder. Typisk er engelsk tekst omskrevet mens norsk tekst er kopiert og enda ikke omskrevet. — Jeblad 10 november 2005 kl.00:41 (UTC)

Skadeverk og naturlige ulykker[rediger kilde]

Jeg tviler ikke på at intensjonen med denne lista er god, men jeg synes teksten i innledningen er dårlig. Den virker lite nøytral på meg. Og selv om jeg ikke har studert dette på forhånd, så har jeg vanskelig for å tro på at de fleste kirkebranner er påsatt. Kanskje i nyere tid, men ikke om en går litt lengre tilbake i tid. Det er iallfall nok av eksempler på at kirker har brent på grunn av lynnedslag eller feil på elektrisk anlegg. Blue Elf 17. mai 2007 kl. 00:17 (CEST)[svar]

Tror nok du har rett i dette, det å sette fyr på kirker er ikke noe vanlig fenomen. Vi har visstnok uforholdsmessig mange tilfeller i Norge i forhold til antall kirker og befolkningstall, så det er noe som bør dekkes, men langt de fleste kirkebranner skyldes nok de grunner du nevner, og lenger tilbake også uforsiktig omgang med åpen ild ved fyring eller bruk av oljelamper og vokslys. Cnyborg 17. mai 2007 kl. 03:08 (CEST)[svar]

Misvisande liste[rediger kilde]

Om ein les denne lista er det fort å få det inntrykket at kyrkjebrannar er noko helst nytt, og at når det brenn er det oftast fordi nokon har tend på med vilje. Det stemmer dårleg. I Gulatingslova er det gjeve beskjed om at der kyrkja brenn ned har dei å byggje henne oppatt innan eitt år, så noko nytt med kyrkjebrannar er det ikkje. Når ein har bygd trekyrkjer i over tusen år her i landet, ofte på stader som ligg høgt og fritt, og gjerne med eit relativt høgreist tårn, så har det ikkje vore til å unngå at lynet slege ned i ein del av dei. Og når desse trebygga har vorte sett inn med tonnevis med tjøre over åra har det ikkje vore vanskeleg for elden å fatne. Med berre nokre små gluggar til å sleppe inn dagsljos trongst det open eld for å sjå i kyrkjene, og dei brukte eld når det skulle spreiast røykjelse. Det skulle ikkje mykje uoppmerksemd til før ei glo kunne kome på avvegar.

Ved ruinane av Sunnivakyrkja på Selja fann dei på 1930-talet eit brannlag. Dette kan ein kanskje setje i samband med den kyrkja Olav Tryggvason skal ha fått sett opp ved heilagstaden i 997. På Fosnes hadde kyrkja brunne ned tre gonger sidan mellomalderen då dei bestemde seg for å flytte kyrkjestaden til Dun på slutten av 1800-talet. Dun-kyrkja vart ikkje femti år før ho òg brann ned etter lynnedslag. I soknet brann også kapellet på fastlandet ned etter lynnedslag før det fekk runde femti år. Av mellomaldersteinkyrkjene i byane er det neppe ei att som ikkje har gjennomgått fleire brannar. Om Mariakyrja i Bergen heiter det t.d. at ho er særmerkt fordi ho ikkje har brunne sidan mellomalderen, men då var ho alt herja av elden i bybrannane i 1198 og 1248.

Heller ikkje med påsette kyrkjebrannar er noko nytt. På Stårheim i Nordfjord stakk t.d. nokon stavkyrkja til ein lokal hovding i brann i 1338. Og mennene til Kong Sverre brann truleg ned ei kyrkje eller to i Sogn lenge før det att.

Og det var ikkje satanistar som brende ned kyrkjene i Nord-Troms og Finnmark i 1944.

Kirkebranner i Norge er rett og slett eit veldig stort emne. Kanskje hadde det vore betre å konsentrere seg om brannar som er påsette av såkalla satanistar i relativt nyare tid, men då får ein kanskje problem med å verte einige om kva som skal med? Kanskje det er difor lista er så dårleg avgrensa? --Jorunn 30. mai 2009 kl. 05:44 (CEST)[svar]

Ja, enig i at innledningen var misvisende[rediger kilde]

Ja, enig med både Cnyborg og Jorunn i at innledningen var misvisende. Dessuten manglet referanser. Har omskrevet, utvidet og funnet noen referanser (flere finnes i artiklene jeg har vist til). Den tidl. versjonen gav et litt ensidig inntrykk av at kirkebranner var noe som ble stiftet av folk "i og rundt musikkgrupper" etter 1992. Listen nedenfor viser jo at dette uvesenet stort sett tok slutt etter 1996, selv om kirkebrannstiftelser har funnet sted senere også. I tillegg fantes ingen ref. til andre "musikkgrupper" enn Varg Vikernes'. Hvis "musikkgrupper" først skal knyttes til ildpåsettelsene i 1992-96, bør det også presiseres hva slags musikk. Er f.eks. tekster om brannstiftelser vanlig innen visse sjangre som black metal, heavy metal eller nazimusikk? Kan visse musikkformer eller visse lydbilder hisse opp folk til f.eks. å stifte branner? Eller har ikke sjangrene noe som helst med branner eller kirkebranner å gjøre? Dette bør skrives av noen som vet mer om disse sjangrene enn jeg gjør - for uansett hva en måtte synes om dem, mener jeg det er en meget sterk beskyldning evt. å knytte dem til noe så alvorlig som å stifte kirkebranner, og at noe slikt krever grundig dokumentasjon. Pål Jensen (diskusjon) 24. mar 2012 kl. 11:11 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 11 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kirkebranner i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 20:17 (CEST)[svar]

Historisk presens[rediger kilde]

Generelt bør vi unngå historisk presens, det er et litterært virkemiddel som ikke passer i leksikon. --Vennlig hilsen Erik d.y. 11. apr. 2018 kl. 10:07 (CEST)[svar]

@Vinguru: Jeg foreslår at vi bruker vanlig fortid, som er standard på WP. --Vennlig hilsen Erik d.y. 8. sep. 2019 kl. 16:01 (CEST)[svar]

Greit nok. God fornøyelse. Vinguru (diskusjon) 8. sep. 2019 kl. 16:13 (CEST)[svar]
Fikset --Vennlig hilsen Erik d.y. 8. sep. 2019 kl. 17:58 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kirkebranner i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. feb. 2023 kl. 20:10 (CET)[svar]