Diskusjon:Kambodsja/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gjennomlesning for anbefalt/utmerket[rediger kilde]

Har begynt å se over artikkelen og har sammenlignet disposisjon med tilsvarende om Danmark, om mulig kan endel seksjoner utvides og standard vedlegg Litteratur mangler helt. Jeg poster eventuelle kommentarer her fortløpende - men kan jeg rette det direkte så gjør jeg det i teksten. mvh - Ulf Larsen 18. jun 2010 kl. 18:00 (CEST)

I og med at Kambodsja er så forbundet med massakrene under Pol Pots regime så bør det kanskje nevnes allerede i ingressen? Ulf Larsen 18. jun 2010 kl. 22:15 (CEST)

Det er endel tekst i referanseseksjonen som ikke er oversatt fra engelsk og som bør oversettes. mvh - Ulf Larsen 19. jun 2010 kl. 18:04 (CEST)

Seksjonen historie har denne innledende setningen:

«Kambodsjas historie preges av oppturer og nedturer, perioder med stor makt og rikdom og perioder med konflikt og fattigdom.»

Den er ganske generell og kan vel passe på ganske mange land, bør omskrives så den bedre dekker Kambodsja. mvh - Ulf Larsen 25. jun 2010 kl. 18:53 (CEST)

Begynnelsen på denne setningen er ufullstendig og bør utvides/omskrives:

«Amnesty International hevder at en lov utilstrekkelig, og at alvorlige mangler i rettssystemet betyr at det i Kambodsja er liten beskyttelse mot brudd på menneskerettighetene.»

Forøvrig bra å ha med et avsnitt om menneskerettigheter. mvh - Ulf Larsen 27. jun 2010 kl. 13:46 (CEST)

Denne setningen:

«Opposisjonspartiene, menneskerettighetsaktivister og journalister har mottatt trusler og opplevd arrestasjoner, spesialrepresentanten for Generalsekretæren for menneskerettigheter i Kambodsja gikk og tok avstand fra mangelen på regjeringssamarbeid.»

-treng omskriving/presisering, hva er generalsekretæren for menneskerettigheter i Kambodsja? Lenken som underbygger setningen er på italiensk, det er et språk jeg ikke behersker så jeg kan ikke finne noe der mht hva det kan være. mvh - Ulf Larsen 27. jun 2010 kl. 13:53 (CEST)

Denne setningen:

«Kambodsjas barnedødelighet har gått ned fra 115 i 1993 til 89,4 per 1000 levendefødte i 1998. I samme periode ble dødeligheten for barn under redusert fra 181 til 115 per 1000 levende fødte.»

-barn under hva? Trengs presisering/utvidelse. mvh - Ulf Larsen 28. jun 2010 kl. 17:06 (CEST)

Denne setningen:

Populære spill inkluderer hanekamper, fotball, og et spill hvor man sparker en sey, som ligner på en footbag.

Footbag er et engelsk ord, slutten av setningen bør omformuleres så sey forklares med ett/flere norske ord. mvh - Ulf Larsen 1. jul 2010 kl. 12:15 (CEST)

Denne setningen:

En del av fisken kan gjøres om til prahok for lengre lagring

Kan gjøres, men blir det gjort? Lite interessant å nevne det, om så ikke skjer, og hva er prahok? Selv om det er en underartikkel så bør det kort nevnes/forklares (prahok er frysetørring/røking/salting osv). mvh - Ulf Larsen 1. jul 2010 kl. 12:35 (CEST)

Svak historieseksjon[rediger kilde]

Jeg synes det er mye mangler og uklarheter i historieseksjonen. Det kan naturligvis diskuteres hvor mye som bør stå i en slik seksjon, men i mangel av en grundig spesialartikkel bør det nok være noe mer enn det som står i dag. Nedafor er en del merknader.

  • Kambodsjas historie bør ikke stå som utdypende artikkel til det generelle historiekapitlet her, da den dreier seg om bare en kortere periode.

Kambodsjas mørketid[rediger kilde]

  • Avsnittet er beklagelig kort. Kongedømmet Ayutthaya bør gjøres blå (eller bare vise til Ayutthaya). Det står at Kambodsja i trehundre år fra 1594 lå under Ayutthaya eller Vietnam eller var sjølstendig, men i neste avsnitt er kongen innsatt av Thailand i 1863. Her er det altså en overgang som mangler.

Modernitet og Fransk Indokina[rediger kilde]

  • Hva betyr «modernitet» her?
  • Det burde stå noe mer om Frankrikes kolonisering i Indokina. Nå dukker Frankrike opp fra ingenting (på oppfordring fra kongen!). Koloniperioden er også svært tynt behandla, likeså den japanske okkupasjonen. Det må vel også antas at Frankrike ikke gav fra seg styret frivillig, men det står ingenting om uavhengighetsbevegelsen.
  • Hva er et «barnebarn på mor[s]siden»?

Uavhengighet og Vietnamkrigen[rediger kilde]

  • Det som står om Mekongdeltaet er uklart. Dersom det hadde vært kontrollert av Vietnam sia 1698, hvordan kunne Kambodsja miste kontrollen? Hvilket land var Chey Chetta II konge i og når? «Tiårene før» - før hva?
  • Sihanouk abdiserte til fordel for sin far. Navnet på ham bør oppgis.
  • Sihanouk abdiserte for å bli statsminister. Deretter blei han igjen landets leder. Betyr det at statsministeren var ei lavere stilling enn konge (de facto eller formelt)? Hvorfor valgte han i så fall å gå ned et hakk? Og hvorfor blei han ikke konge igjen da faren døde? (Jeg trur ellers at «fyrste» er en riktigere oversettelse enn «prins» av den nye tittelen, men jeg ser at begge deler benyttes.)
  • Setninga som begynner med «Men kambodsjanerne ...» mangler noe. Det blir dermed uklart hvorfor Sihanouk blei styrta.
  • Hva innebærer det at han måtte tilpasse seg Kina?
  • Her introduseres så Røde Khmer uten ytterligere forklaring enn at de var opprørere. Noe mer burde vel sies.
  • Så introduseres «kongen» igjen. Hvem var det?
  • «... framskyndet utbruddet av borgerkrigen» – formulering som indikerer at borgerkrigen egentlig ville ha kommet på et seinere tidspunkt. Sier Sihanouk det i referansen (som vel burde hatt ei sidehenvisning)?
  • Omtalen av USAs bombing er svært beskjeden. Nye opplysninger viser at det blei sluppet mer bomber over Kambodsja enn de allierte brukte i heile andre verdenskrig. Bombinga begynte også allerede i 1965. Se [1].
  • I samme avsnitt står det både at USA bomba for å bekjempe Røde Khmer og «at USA i all hemmelighet spilte en stor rolle bak hovedårsaken til Røde Khmers suksess». Vanskelig å skjønne. Den siterte passasjen er også dårlig språklig (hva var hovedårsaken som USA spilte en stor rolle bak?).

Røde Khmers styre[rediger kilde]

  • «Mot slutten av krigen ...» Når? Hva skyldtes det at tilstanden var så elendig?
  • Antall drepte under Pol Pot er naturligvis vanskelig. Det blir ekstra forvirrende når det i et avsnitt står at «mellom en og to millioner (...) døde ved henrettelser, overarbeid, sult og sykdom» (altså delvis svært vanlige dødsårsaker i tredjeverdenland der det har vært krig i årevis) og i neste avsnitt at «anslagene over hvor mange mennesker som ble drept av Røde Khmer-regimet varierer fra en til tre millioner». Her trengs det bedre forklaringer, referanser og helst sitater.
  • Referansen i note 42 finnes ikke. Prøv evt http://www.genocidewatch.org/THE%20CAMBODIAN%20GENOCIDE%20AND%20INTERNATIONAL%20LAW.htm. (Skjønt dette virker tynt som en omtale av drap på chamfolk - tertiærkilde?)
  • Når det gjelder etniske kinesere, så refereres ikke kilden korrekt. Kilde 43 oppgir følgende årsaker til reduksjon i antall kinesere: «as a result of warfare, Khmer Rouge and Vietnamese persecution, and emigration». Bare to av disse fire elementene nevnes i artikkelen.
  • Det oppgis ingen grunn for at Robert D. Kaplan er spesielt sitatverdig i en oversiktsartikkel.

Slutten på Røde Khmers styre og overgangen[rediger kilde]

  • Overgangen til hva?
  • Hadde Vietnam bare edle motiver for å invadere Kambodsja?
  • Det som står i andre avsnitt er uklart, sett i forhold til at landet var okkupert. Hvor holdt denne koalisjonsregjeringa til? Hvor store områder styrte den? Hvorfor var det en eufemisme å omtale den som koalisjonsregjering? Her trengs også noe mer om at svært få land anerkjente den Vietnam-innsatte regjeringa.
  • Det mangler omtale av den omfattende vietnamesiske settler-virksomheten. Avviklinga av den vietnamesiske okkupasjonen er heller ikke nevnt.
  • Forhandlingene i Paris var neppe starten på «fredsarbeidet» – bør omformuleres.

Restaurering av det konstitusjonelle monarkiet[rediger kilde]

  • Restaurering er ikke noe godt norsk ord i denne sammenhengen. Heller «gjenoppretting»?
  • «De siste årene» er en uklar tidsbenevnelse.
  • Funcinpec er ikke forklart.
  • I artikkelen om FUNSK står det at partiet tok makta ved et kupp i 1997 og har styrt siden. Det samsvarer dårlig med betegnelsen «flerpartidemokrati» i denne artikkelen.

Hilsen GAD 17. jul 2010 kl. 19:42 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 15 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kambodsja. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. jul. 2017 kl. 15:01 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 7 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kambodsja. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. jul. 2017 kl. 00:27 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 11 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kambodsja. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jul. 2017 kl. 04:45 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kambodsja. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 16:37 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kambodsja. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. sep. 2017 kl. 17:48 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kambodsja. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 05:24 (CEST)