Diskusjon:Jakob Remseth

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dobbeltarbeidende[rediger kilde]

Jeg sliter med å få denne biografien til å gå opp.

  • Ifølge biografien på stortinget.no (her) var han i årene 1913-26 både samvirkelagsbetjent og arbeidet i Båsmoen gruver
  • Ifølge Hvem er hvem?. Aschehoug. 1968.  og andre kilder kom han til Sauda i 1925. Her står det også at han var «ans. i kooperative butikker»
  • I artikkelen «Stortingsrepresentantane frå Sauda» i Årsskrift fra Sauda sogelag 2007 (her) står det noe som både Efloean og jeg hittil har oppfattet at gjelder Jakob Remseth, selv om vi antagelig begge bare har lest det korte utdraget som Nasjonalbiblioteket frister de uinnloggede med: «Før han kom til Sauda, var han samvirkelagsbetjent og også styrar i Kirkenes, Trysil, Bodø og Røstvangen gruver i Tynset kommune. Alle desse stadane var han aktivt med i ungdomslag.» Røstvangen gruver gikk konkurs i 1921.
  • Også ved 60-årsdagsomtalen i «Rana Blad 1957.10.02».  nevnes «betjent ved Båsmo samvirkelag»
  • Noen flere detaljer om år og bosteder kommer fram i omtalen av faren i Fabrikkarbeideren. no. 1927. s. 97. 

Mvh M O Haugen (diskusjon) 22. okt. 2023 kl. 12:41 (CEST)[svar]

Hmm, det aner meg at det må forskes en del for å klarlegge Remseths ungdomsår. Kildene virker å være samstemt om dette: 1) Han begynte å arbeide i 15-årsalderen. 2) Han arbeidet i gruver og på samvirkelag. 3) Han bodde i Rana, Trysil, Kirkenes og Bodø. 4) Han kom til Sauda i 1925/1926 (aka midt i 1920-årene). Remseth sier selv i en av dem at han levde «en omflakkende tilværelse». Kanskje skal vi bare ta ham på ordet og slå fast at han flyttet rundt på disse stedene og arbeidet i gruvene og på samvirkelag? Erik F.