Diskusjon:Istorija russkoj revoljutsii

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det er bastant påstand her; «første gang i historien», det bør kildebelegges. I tillegg er den ingen informasjon om boken og dens utgivelse, bortsett fra årstallet 1930. Tittelen er på engelsk og tekstutvalget på russisk... Lukter ikke det litt surt? Er hele poenget kun å få fram begrepet rasisme? Sist, hele artikkelen, forutsatt at det er riktig, kunne flettes inn i biografien om Trotskij. --Finn Bjørklid 9. sep 2010 kl. 18:14 (CEST)

Russisk tittel er История русской революции ([1]) og med mindre boken er oversatt til norsk, burde vel den russiske tittelen være artikkelnavn (Istorija russkoj revoljutsij eller Istorija russkoj revoljutsii?). Det eksisterer forøvrig artikkel på engelsk, fransk og svensk wikipedia. --Wikijens 9. sep 2010 kl. 21:29 (CEST)
Det vil overraske meg litt om den ikke er oversatt og utgitt på norsk, men jeg kan ikke finne noen norsk versjon ved søk i bibliotekdatabaser. Inntil dette eventuelt kommer på plass er det vel mest ryddig å transkribere den russiske tittelen til norsk. Mvh. --Kjetil_r 9. sep 2010 kl. 21:57 (CEST)
"The History of the Russian Revolution" er Lev Trotskijs selvbiografi, oversatt av Max Eastman til engelsk, som du sikkert kan finne eksemplarer av med et lite søk på nettet. Det at du sikkert er belest, forklarer den umiddelbare skepsisen og det syrlige språket i din kommentar da du leste at ordet rasisme først ble tatt i bruk rundt 1930. Et begrep mange antar er like gammelt som menneskeheten selv. Det er feil. Det finnes, så vidt meg bekjent, ingen historisk referanse til en bok eller et dokument skrevet før 1932 som tar i bruk ordet rasisme. Men, for all del, grunnen til at Wikipedia er så fantastisk er fordi alle kan bidra. :)
Dersom du vil hevde at ordet har en annen, tidligere opprinnelse, er min utfordring til deg som følger: Finn en referanse til en (hvilken som helst) tekst som nevner ordet rasisme før 1932, da Trotskij utga sin bok. Legg referansen i denne diskusjonen, så vil jeg be om å få rette på denne opplysningen før du rekker å gjøre det. Det vil være en glede, da mitt ansvar kun er overfor historisk virkelighet, og ikke en politisk dogme, som du insinuerer. Det burde være enkelt for en litteraturinteressert, dersom du har rett. Lykke til, og takk for dine bidrag til artikkelen forøvrig.
--Sinekyre 9. sep 2010 kl. 22:24 (CEST)
Hei, Sinekyre. Ifølge marxists.org er "My life" (1930) [2] Trotskijs selvbiografi - og den er faktisk utgitt på norsk i 1935. Den boka vi snakker om nå "The History of the Russian Revolution" [3] er såvidt jeg kan forstå et annet verk, ikke selvbiografien. Jeg vil be deg om å bekrefte at du ikke forveksler disse to.
Så er jeg dessverre nødt til å belære deg om hvordan wikipedia arbeider. Hvis du påstår noe - som dette at Trotskij i 1930 var den første som brukte begrepet «rasisme» - så er det ditt ansvar å bevise det; eller i det minste sannsynliggjøre det ved å finne gyldige henvisninger (tittel, forlag, år, isbn el.l.) til kompetente & anerkjente forfattere/verk innen politisk idéhistorie som eksplisitt sier «Trotskij var den første ...». Det holder ikke for wikipedia at du sier det, og bevisbyrden ligger hos deg, ikke hos oss som tviler på påstanden. Simple as that. Mvh MHaugen 9. sep 2010 kl. 23:23 (CEST)