Diskusjon:Flak (tømmerfløting)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om en flake, en flak, et flak og å flaka tømmer[rediger kilde]

Interwiki på denne artikkelen er oppe til diskusjon på Torget og i den forbindelse har jeg funnet frem noen definisjoner av et flak, en flake, å flaka.

Ordboka er ikke helt digitalisert så for å finne begynnelsen av alfabetet må trykt utgave konsulteres i Bokhylla. Norsk ordbok (trykt utgave, kolonne 1439-1442) (kommentar, romertall I henviser til en betydningsgruppe av et ord, gruppen er ofte delt opp i under grupper f eks 3) som så kan være delt i a), b) etc. ):

  • I å flaka, (til II flak) 4) laga demning (til), demma opp (ein dam) med flakar; jfr flakedam (kolonne: 1441)
  • I å flaka, (til II flak) 5) setja saman tømmeret til ein flak (kolonne: 1441)
  • I å flaka, (til II flak) 6) binda saman tømmerstokkar til flåtar, flak (kolonne: 1441)
  • I en flak; tømmerstokkar bygde opp på langs nedanfor ein foss (over ein høl) slik at tømmeret ikkje skal settja seg fast, jfr. «flaka 5» (kolonne: 1439)
  • II et flak 5) liten tømmerflåte jfr «I flake 3» og «I flaka 6» (kolonne: 1440)
  • I en flake 3) a) flåte bunden saman av tømmerstokkar jfr «I flaka» (kolonne: 1442)
  • I en flake 3) b) einkilt lag av tømmerstokkar som er lagde utover på land (el is) til måling og merking; einkilt lag av tømmerstokkar i ein flåte; jfr. «II fleke 2» (kolonne: 1442)
  • II en fleke 2): samling av (tømmer) stokkar som ligg jamsides (i eitt lag) i vatnet el (serl) på land (jfr «I flake 3b») og i sms bruk-, tømmer-fleke. (kolonne: 1494)

Et par andre bøker/kilder:

  • Veståfløtinga : 300 års lokalhistorie (side 74) I kapitlet om fløtingsarbeidet: «Lensinga ble foretatt for å holde tømmeret samlet i flaker. En omringet tømmerflake ble kalt tømmerbom. Mindre flaker fikk betegnelsen "bomklesse".»
  • Eidsvoll bygds historie. 2:1 (side 335): «Drev meget med tømmerfløting i Mjøsa og Vorma for trelasthandlere i Kr.a; i rettssak 21/9.1680 oplyst at han og tre andre eidsvollinger fløtet en "flake" tømmer (vanlig 100 tylfter) fra Lillehamer til Bingen for borgeren Laurit Christensen, som betalte hver av dem 32 1/2 dlr for arbeidet.»
  • Fetsund lenser om å flake tømmeret før fløting.: «Før transport måtte tømmeret samles. I begynnelsen ble tømmeret flaket - de la stokkene så de dannet flåter som ble slept. Tømmeret ble også transpoertrt i ringbom - fløtet løst, men hold samlet med en lekk (lense) rundt. Senere ble tømmeret samlet i sopper (bunter) ved at det ble strammet en grime (vaier) rundt en mengde stokker.»

Det ser ikke ut til at å flake betyr å fløte tømmer, men at det er en del av forberedelsene til fløting av tømmer på vann og stilleelever (der hvor fløting av løse tømmerstokker ikke var mulig). Videre har jeg nå søkt en del i Bokhylla og jeg får ikke inntrykk av at å flake ble brukt som synonym til tømmerfløting. Når det gjelder en flake, en flak og et flak så er inntrykket at en flake er det vanligste formen.

  • I øyeblikket så er Flak (tømmerfløting) koblet til en engelsk artikkel om å fløte tømmer i forskjellige varianter av flåter og artikkelen ser ut til å prøve å beskrive dette, men da får jeg problemer med oppslagsordet som ser ut til å bety noe langt snevrere. Såvidt jeg kan se er det et manglende samsvar mellom artikkelnavn og innhold.
  • Flak (tømmerfløting) er nå koblet til et dataitem hos Wikidata som heter flak og dette er koblet til den engelske artikkelen Timber_rafting som bare dreier seg om tømmerfløting på stilleflytende vann eller elver. Til dette itemet så har nå resten av verden koblet sine generelle artikler om tømmerfløting. Den norske generelle artikkelen Tømmerfløting er koblet til dataitemet Log driving som er koblet til den engelske artikkelen «Log driving» som bare dreier seg om fløting av løse stokker i elver.
  • For meg ser det ut til at Flak (tømmerfløting) bør flyttes til Flake (tømmerfløting) og så omskrives med egne avsnitt som beskriver alle de forskjellige flakene og hva det er å flake. --  Dyveldi    22. mar. 2014 kl. 11:49 (CET)[svar]

Flak (tømmerfløting) bør skifte tittel til Tømmerflåte[rediger kilde]

Flak er et lokalt ord for tømmerflåte, derfor må siden etter min mening hete Tømmerflåte. Andre lokale ord for tømmerflåte er sopp og mose.


Er flere enig i dette og dere bytter navn på siden skal jeg prøve å skrive den om.Bingar1234 (diskusjon) 16. okt. 2022 kl. 16:50 (CEST)[svar]

Jeg er enig. Iht. Wikipedia:Navnekonvensjoner er hovedregelen er at artikler skal ligge under navnet flest personer vil forvente at artikkelen ligger under. Dialektvarianter kan nevnes i artikkelen. Mvh. M14 (diskusjon) 16. okt. 2022 kl. 17:16 (CEST)[svar]