Diskusjon:Erik Pontoppidan

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Erik Pontoppidan var en betydelig personlighet. Betydningen av det materialet som finnes om ham er ikke tydelig. Han er spesielt kjent for boka "Sannhet til gudfryktighet", for sin posisjon i det Dansk-Norske riket og boka "Menoza". Kort var han:

  • En dansk-norsk teolog og prest
  • Hoffpredikant i København
  • Biskop i Bergen
  • Superintendent i den Dansk-Norske kirke
  • Teologisk forfatter
  • Forfatter av andre bøker

Artikkelen på Wiki kunne vært mer leseverdig og mer objektiv. - Degress 14. april 2009 kl. 00:25 (CEST)

Organisator og forfatter
Jeg vet ikke om det er riktig å si at Pontoppidan var en betydelig personlighet. Men at han var en energisk og produktiv mann, det er jeg enig i. Han har en stor litterær produksjon bak seg, var fremtredende på sin tid, var stort sett respektert i samtiden og hadde mange store oppgaver som han utførte med stil. Han hadde en særs god evne til å få utgitt sine produksjoner i bokform. Men om vi foretar en analyse av verkene hans, vil vi se at reproduksjonen får mye større plass enn nytenking og kreativitet. Jeg nevner noen eksempler:
Den boka han er mest kjent for, «Sandhed til Gudfrygtighed», er skjellsettende på mange måter. Han hadde god kontakt med aristokratiet og fikk kongelig anmodning om å lage en lærebok til bruk ved konfirmasjonen, som nylig var innført i Danmark-Norge. Imprimaturen av Christian Langemarch Leth gav den innpass til bruk i skolen, og det var starten til bokens lange levetid. Men boken i seg selv er ingen nyvinning, men en reproduksjon og bearbeiding av Philipp Jacob Speners katekismeforklaring. Den er bygd over samme lest, har samme didaktiske utforming med spørsmål og svar og har samme tematiske oppbygging.
Hans store topografiske verk «Det første Forsøg paa Norges naturlige historie» er en omfattende og stor avhandling. Han samler inn opplysninger og systematiserer dem og presenterer dem på en god måte. Men enestående er den ikke, og den er neppe det første forsøket på å beskrive Norge. Her kan bare nevnes Peder Claussøn Friis som et eksempel på en tidligere naturhistoriker og topograf.
Hans salmebok fra 1740 er også en samling av tidligere kjente salmeforfattere. Her tar han inn nyere danske forfattere som Brorson, mens en stor del er gjendiktning av tyske forfattere. Igjen viser han evne til å samle tidligere utgitt materiale i en presentabel form for sin tid. Men nyvinning er det ikke.
«Marmora danica» er en stor samling fra gravminner og monumenter. Det er en stor innsamling av data, uten at det får noen bearbeidelse eller blir brukt i videre forskning av forfatteren.
I «Danmarks og Norges Oeconomiske Magaziin» presenterer han "adskillige velsindende Patrioters indsendte smaae Skrifter" som skulle forbedre datidens næringer: jordbruk, mineralutvinning, husdyrhold, husbygging, fiskeri, fabrikkdrift osv. Igjen fremstår Pontoppidan som organisatoren som samler inn og presenterer andres bidrag på en god måte.
At han var en god organisator og at han hadde omsorg for dem han ble satt til å lede, er det liten tvil om. Som eksempel på det kan man også trekke frem hans hyrdebrev fra den tiden han satt som biskop i Bergen, hvor han viser stor omsorg for sine underordnede prester, og hans «Collegium Pastorale Practicum» - et fremragende kompendium for prestekandidatene som gikk i hans skole, utgitt da han var rektor ved Universitetet i København.
«Menoza», romanen om en asiatisk prins som reise verden om for å finne veien til frelse, er en bok som skiller seg ut fra de øvrige av hans forfatterskap. Den gir en innføring i ulike religioner generelt og om den evangelisk-lutherske lære spesielt, samt gir et kirkehistorisk samtidsbilde.
Når dette er sagt om Pontoppidan som forfatter, er det ikke for å forringe hans kvaliteter. Men vi kan merke oss at han ikke setter internasjonale spor etter seg, og at han heller ikke utmerker seg særlig utover det kirkehistoriske tidsrom han virket i: pietismen.
For øvrig er jeg enig i at artikkelen trenger en oppjustering, ikke minst kosmetisk.
--KolbjornA (diskusjon) 2. mai 2012 kl. 01:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Erik Pontoppidan. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. feb. 2021 kl. 10:54 (CET)[svar]