Diskusjon:Drap

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oppdatering[rediger kilde]

Denne artikkelen trenger en oppdatering. Veldig få av kildene som funker. Mangler mange nye tall. Osv.

Kilden til drapsforbrytelsene er sansynligvis fra Kripos drapsstatistikk (inkludert det som er hentet fra artikkelen i aftenbladet). Alenepaagata 4. des 2009 kl. 13:44 (CET)

Begrep og definisjoner[rediger kilde]

Jeg har merket siden som uensyklopedisk og i behov a opprydning. Hovedproblemet er rot i begrepet "drap" i forhold til en annen artikkel som omhandler "mord". I norsk tradisjon benyttes "drap" som vanlig om det som i artikkelen henvises til som mord, dvs å forvolde død med forsett/overlegg ("intetnional killing"), se foreksempel kripos' "oversikt over drap": https://www.politi.no/strategier_og_analyser/statistikker_og_analyser/Tema_7.xhtml. Det kan se ut som om sammenblandingen kommer av forsøk på å oversette fra svensk og engelsk, noe som fort kan bli gæli i jussen:

Drapsforsøk (§ 233 jf. § 49) = Attempted murder

Drap (§ 233) = Murder

Uaktsomt drap (§ 239) = Manslaughter

Det gjøres heller ikke rede for grensedragningene mot straffeparagrafer som rammer andre former for handlinger som fører til død: Legemsbeskadigelse med døden til følge, grov legemsbeskadigelse (med døden til følge), barnedrap og fosterdrap (muligens noen flere?). Alenepaagata 9. des 2009 kl. 11:32 (CET)

Mord er et gammel uttrykk som ikke brukes lengre. Artikkelen bør deles inn i 3 hovedkategorier: uakstomt drap, forsettelig drap og overlagt drap (mord). Det er begrepene som brukes i Norge. KEN 10. des 2009 kl. 14:40 (CET)
Du foreslår altså å slette artikkelen om mord? Jeg mener uansett at et videre konsept av av å bli "drept" i mer dagligdtale-forstand kan og bør tematetiseres i artikkelen, se kategoriene over og dødsårsakstatistikken til ssb som har "drap og overfall" som en samlet kategori (det nærmeste en kommer engelske "assualt" i norsk strafferett er vel "legemsbfornærmelse" og "- beskadigelse"?). Alenepaagata 10. des 2009 kl. 15:09 (CET)
Ja, siden Mord ikke brukes lengre, og Drap har overtatt, ser jeg ingen grunn til å ha en artikkel på Mord, når det kan dekkes mer korrekt i artikkelen om Drap. Mord kan da omdirigeres til Drap. Men begrepene innen forskjellige drap må forklares i artikkelen om drap. Listen som står i artikkelen om Mord mangler referanser, så jeg ser ingen hensikt i å flette den til Drap. KEN 10. des 2009 kl. 16:15 (CET)

Samling av drapsartikler[rediger kilde]

Jeg synes at siden drap er delt i tre kategorier, at disse burde samles i artikkelen om Drap, og ikke stå som egne stubber (Forsettlig drap, Uaktsomt drap, Overlagt drap). KEN 10. des 2009 kl. 20:24 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Drap. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 04:53 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Drap. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. sep. 2017 kl. 18:07 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Drap. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. mai 2019 kl. 02:51 (CEST)[svar]

Mulig kilde[rediger kilde]

«Er det mange mord i Norge?», fra forskning.no. Ulflarsen (diskusjon) 2. feb. 2024 kl. 22:38 (CET)[svar]