Diskusjon:Det demokratiske parti (Japan)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sosialdemokratisk[rediger kilde]

Hvor har man det fra at partiet er sosialdemokratisk? det står det ingenting om på engelsk wikipedia. MVH Lexicus 2. sep 2009 kl. 02:23 (CEST)

Godt spørsmål. En av DPJs samarbeidspartnere, etter kommere av sosialistpartiet, benytter navnet det Sosialdemokratiske parti, men jeg har aldri sett DPJ selv bruke denne merkelappen om seg selv og heller ikke at andre gjør det. Det er vanligere at partiet beskrives som et sentrumsparti. Japan har heller ikke militære styrker i Afghanistan, så jeg tok bort det også. Orzada 6. sep 2009 kl. 10:12 (CEST)
Jeg er ikke enig når man ser på politikken deres. Jeg ser du har slettet mine formuleringer om dette uten å spørre eller informere om det, og undrer meg litt over det. Når man ser på de sakene partiet fremmet i valgkampen i år, så vil jeg hevde at dette er et helt overveiende sosialdemokratisk program. Det må være riktig å påpeke dette. Bjoertvedt 2. okt 2009 kl. 11:25 (CEST)
Nå er jeg ikke helt med. Artikkelen har fortsatt formuleringer om "nyanser av liberal eller sosialdemokratisk ideologi" i partiet, pluss et avsnitt der partiet plasseres ut fra sammenligning med sosialdemokratisk politikk: "Partiet arbeider i likhet med moderne sosialdemokratiske partier for sosial utjevning og reform" osv. Hva er det som konkret har blitt borte? –Orzada 2. okt 2009 kl. 11:35 (CEST)

Utenrikspolitikk[rediger kilde]

"I 2009-valget gikk derimot DPJ til valg på et utenrikspolitisk program med klar skepsis til den ensidige sikkerhetspolitiske knytningen til USA og USAs tilstedeværelse, samt skepsis til framtiden for «krigen mot terror». Her kom partiet i valgkampen til å atskille seg ganske tydelig fra liberaldemokratene." Disse utsagnene bør kildebelegges. Partimanifestet er langt fra klart når det gjelder utenrikspolitikken, og etter det jeg kan se nevnes ikke «krigen mot terror» i det hele tatt (og Obama kastet vel det begrepet på skraphaugen en god stund før valget i Japan?). Programposter som går på en militær rolle for Japan i internasjonale fredsbevarende operasjoner, som representerer et brudd med den tradisjonelle passive linjen nedfelt i grunnloven og som kan tolkes som å plassere partiet til høyre i japansk politikk, nevnes ikke i det hele tatt i artikkelen. Dette er mer komplisert enn det ser ut til fra et norsk ståsted. Det bør også kildebelegges at utenrikspolitikken spilte en så framtredende rolle i valgkampen som en kan få inntrykk av etter å ha lest de siterte linjene. Mitt inntrykk er at det i hovedsak var innenrikspolitiske saker som opptok japanske medier og japanske velgere. Orzada 2. okt 2009 kl. 12:11 (CEST)

Når ble partiet LDPs hovedmotstander?[rediger kilde]

Formuleringen "Det demokratiske parti har vært liberaldemokratenes hovedmotstander siden 1998." stemmer ikke helt med beskrivelsen av partiet i de kildene jeg har lest. En ting er året 1998 og hvorfor det er et vannskille (kanskje fordi artikkelen tidligere feilaktiv satte partiets grunnleggelse til 1998?). Viktigere er at en grundig kilde som Itoh viser at DPJ har vekslet mellom å ville alliere seg med liberaldemokratene og markere seg som et tydelig opposisjonsparti. Foreslår der for at setningen omformuleres til "Det demokratiske parti har etterhvert markert seg som liberaldemokratenes hovedmotstander." Dersom noen har en god kilde på når (årstall) dette kan settes til, så hadde det vært fint. Orzada 2. okt 2009 kl. 12:58 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Det demokratiske parti (Japan). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jun. 2017 kl. 11:48 (CEST)[svar]