Diskusjon:Dass (andre betydninger)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Plassering av lenke til toalett[rediger kilde]

Jeg er ikke enig i at toalett blir listet opp under "personer". Jeg mener også at "toalett" er hovedbetydningen av ordet "dass" i moderne norsk, og at lenken dit derfor bør ligge øverst på pekersiden. - Soulkeeper 15. feb 2008 kl. 14:14 (CET)

Burde vært egen overskrift, stedet den ligger er ok. En ting mangler, og det er den betydningen som dekker en bestemt slags påkledning (kjole og hvitt el. lign. om jeg ikke husker feil). Noorse 15. feb 2008 kl. 14:18 (CET)
Hehe! Toalett er en person. Jeg har endret på det. Beklager! Jeg har ikke videre sterke meninger om hvilken rekkefølge som skal brukes. Jeg foretok endringen etter at en medelev slo opp hverdagslige og små-flåsete artikler på wikipedia, og fant noen helt utrolig banale definisjoner. Jannizz (d) 15. feb 2008 kl. 14:21 (CET).
Vel, hvis du spør en hvilken som helst nordmann om hva «dass» betyr, tror jeg sjansen er stor for at svaret du får kan beskrives som banalt. ;) - Soulkeeper 16. feb 2008 kl. 01:13 (CET)

Flytteforslag[rediger kilde]

Det er klart at slektsnavn som Dass, Bleie og Langballe kan fremkalle fnising hvis man har IQ godt under 90, men de som er litt ordentlige og som har litt kunnskap vet at Dass er en kjent slekt og at dass ikke bare er et forholdsvis nytt ord i norsk språk, men også underordnet hovedordet toalett. Det fremstår som noe merkelig at det ønskes å gi det sjargongpregede ordet dass forrang. Jeg antar at de fleste som skriver Dass inn i søkefeltet er ute etter dikterpresten eller hans slekt og tilsvarende at de som søker etter artikkelen om toalett bruker ordet toalett, idet dette ordet er vanligere – særlig i skriftspråk – enn ord som dass og do. Brødkurv 17. jun 2012 kl. 23:46 (CEST)

Hei Brødkurv, ser at navnebyttet ikke har gjort endringer i måten du uttrykker deg på. At du mener at slekter er viktigere enn andre ting er bare din mening. En liten persons oppblåste mening. Hvorfor en slekt skal være viktigere enn en pekerside må det antagelig personer med mer intelligens enn 130 til for å forstå. 2.150.16.67 21. jun 2012 kl. 19:30 (CEST)
Bokmålsordboka har én oppføring om dass, den handler om toalett. SNL gir flere treff på dass, det første handler om slekta, nr. 2 handler om privet/do, nr. 3 handler om Petter. Forøvrig: At bruken av ordet dass som et synonym for toalett er sjargongpreget, må jeg se en kilde på før jeg kan tro det. - Soulkeeper (diskusjon) 21. jun 2012 kl. 19:51 (CEST)
Etter mitt skjønn er ord som dass trygt innenfor definisjonen av sjargong: hverdagslig samtalespråk el. fagspråk i et yrke el. samfunnsgruppe. En annen ordbok, Kunnskapsforlagets Norsk ordbok, har denne definisjonen: hverdagsspråklig uttrykksform som er særegen for en viss gruppe mennesker (f.eks. yrkesgruppe, aldersgruppe). Den samme ordboken betegner ordet dass som «familiært», et uttrykk som forklares å skulle angi at «ordet, betydningen eller bruksmåten særlig hører hjemme i tvangløs dagligtale og dermed har begrenset anvendelse i skriftlig fremstilling». Brødkurv 23. jun 2012 kl. 16:01 (CEST)

Jeg siterer Danmichaelos kommentar (her) til flytteforslaget:

IP har lagt inn forslag om å la Dass være pekerside. Jeg antar dette baserer seg på at mange sier dass om toalett, men jeg tror langt færre vil forvente at det er førstnevnte som er oppslagsordet i et leksikon. Og ift. internlenking tror jeg enda færre vil finne på å lenke til dass i den tro at lenken vil føre til toalett. Jeg ser derfor egentlig ikke noe poeng i å ha dass som pekerside, men en {{dablink}} må vi antakelig ha. Andre meninger? – Danmichaelo (δ) 17. jun 2012 kl. 23:39 (CEST)

Brødkurv 23. jun 2012 kl. 16:01 (CEST)

Resultat: Ingen konsensus for flytting. Brødkurv 2. jul 2012 kl. 16:19 (CEST)