Diskusjon:Biodiesel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artikkelen virker foreløpig noe unøyaktig, samtidig som den fremstår som et godt eksempel på begrepet politisk korrekthet. I virkeligheten er, så vidt jeg har forstått, Biodiesel 95% vanlig diesel med fossilt utgangspunkt iblandet (i Norge) 5% vegetabilske oljer. Disse kan være resirkulerte (frityroljer), men er ikke nødvendigvis brukt tidligere.

Dermed er konseptet kontroversielt, blant annet ut fra vurderinger av verdens matvaresituasjon. Andre generasjon biodiesel vil noen år frem i tiden kunne få tilsetninger basert på trevirke - og denne muligheten virker mindre kontroversiell, i det minste i Norge. I andre land er det frykt blant annet for at trevirke bl.a fra regnskoger vil kunne bli tatt i bruk.

Personlig har jeg ikke forutsetninger for å bearbeide artikkelen videre, men synes begrepet Biodiesel bør defineres klart. Navnet er smart konstruert og vil nok lede mange til å tro at produktet inneholder langt mer «bio» enn 5%. Dessuten bør den dekke de kontroversielle sidene ved å bruke potensiell dyrkningsjord for matvarer til fremstilling av drivstoff for motorkjøretøy. 91 11. jan 2007 kl. 20:31 (CET)


Ganske enig. Det bør absolutt markeres at produksjon av "bio-delen" i biodiesel er et meget kontroversielt tema. Og i denne artikkelen fremsettes igjen myten om CO2-nøytralitet, som rett og slett er falsk. I tillegg ser faktisk NOx-utslippene ut til å gå opp med biodiesel, noe som ikke er nevnt. Biobrenselproduksjon har blitt kalt en forbrytelse mot menneskeheten av FN, truer mange dyr og urbefolkninger sitt levegrunnlag, og skaper sultkatastrofer. For tiden er det en stor sak i Swaziland, der myndighetene har valgt å bruke jordene til å dyrke råstoff til biodiesel istedenfor å føde sitt sultende folk. Malaysia og Indonesia er rammet hardt av at enorme områder regnskog jevnes med jorda, i stor grad for samme formål. Og USA bruker sin mais til etanolproduksjon istedenfor til føde, noe som åpenbart får konsekvenser. Uavhengig av politisk korrekthet fremstår denne artikkelen som ren reklame for biodiesel, og atpåtil uten særlig saklig informasjon. Jeg har heller ikke tid til å omforme den skikkelig nå, men jeg legger til en nøytralitets-tag. 84.215.119.169 13. feb 2008 kl. 02:40 (CET)

Bio-Diesel kan være så mangt[rediger kilde]

Biodiesel kan bestå av animalsk fett og vegetabilsk olje. Den vegetabilske oljen er den beste å bruke, spesielt hvis man regner CO2 utslipp. Der igjen bør man produsere dette av 100% raps olje. Dette fordi det er lett å dyrke, samt det er mer effektivt. Noen lager det også av f.eks. kokkos trær. Dette tjener ikke miljøet noe særlig fordi det tar flere år før det vokser til igjen. Desverre er dette billigere, og derfor foretrukket av mange. Også norske oljeselskaper, selvom de påstår at de ikke bruker det. Det fordi de har over 70% raps i oljen. De sier også at det er opp til fem prosent på tanken, men konstante målinger viser at det skjelden er mer en to.

Siden man får mye olje ut av et mål dyrket mark, er dette i teorien ganske enkelt. Si at alle i hele verden hadde sluttet å røyke, hadde vi fått frigjordt nok mark til å dyrke den beste biodieselen i en mengde som hadde dekket så og si hele diesel etterspørselen i verden per 2003..

Alle dieselbiler kan kjøre på 100% biodiesel, men grunnen til at mange vegrer seg for å gjøre det er fordi de har hørt om folk som har prøvd animalsk diesel (et dårlig alternativ, spes på vinterstid), eller fordi bilfabrikantene trekker tilbake garantien om man bruker det..

Dette er nå på vei til å endres, og SAAB har sagt at de er villige til å slutte å produsere bensinmotorer om man satser med på biodiesel. SAAB sine lastebiler (Scania) har kjørt med biodiesel lenge. Mercedes henger seg også på, og har godkjent de fleste tungtransportbilene sine. Så fort man får kategorisert de forskjellige typene bedre, vil nok flere henge seg på. Og jo flere som er med på å utvikle generasjon 1 biodiesel, jo lettere er det å komme til generasjon 2 er min gjettning.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Biodiesel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jun. 2017 kl. 05:47 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Biodiesel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jul. 2017 kl. 02:46 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Biodiesel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jan. 2022 kl. 10:48 (CET)[svar]