Dick McKee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dick McKee
Født4. apr. 1893[1]Rediger på Wikidata
Død21. nov. 1920Rediger på Wikidata (27 år)
GravlagtGlasnevin gravlund

Richard «Dick» McKee (irsk Risteárd Mhic Aodha; født 4. april 1893 i Dublin, drept 21. november 1920 på Dublin Castle) var offiser i IRA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard McKee ble født i Phibsborough Road i Dublin. Etter skolegang begynte han som lærling hos forleggeren Gill & Son, og deretter jobbet han en tid som komponist. I 1913 ble han medlem av Irish Volunteers, og gjorde tjeneste i 2. bataljon i Dublinbrigaden.

Påskeopprører[rediger | rediger kilde]

Under påskeopprøret var han stasjonert ved Jacob's Biscuit Factory under Thomas MacDonaghs kommando. Han ble arrestert etter at opprøret ble slått ned, og etter et kort opphold i Knutsford ble han satt i Frongoch interneringsleir.

Etter løslatelsen ble han tatt inn i IRA og forfremmet. Han ble først kaptein med ansvar for et kompani, så kommandant for 2. bataljon og til sist brigadér for Dublinbrigaden. I kraft av denne stillingen var han også del av staben ved IRAs hovedkvarter, som inkluderte blant annet Michael Collins og Richard Mulcahy. Sammen med de to var McKee en av arkitektene bak strategien med flying columns, mobile enheter som kunne angripe mål og så raskt trekke seg tilbake. I 1918 ble han fengslet for en kortere periode i Dundalk, mens han var IRAs treningsdirektør.

Den irske uavhengighetskrig[rediger | rediger kilde]

Under den irske uavhengighetskrig kjempet han aktivt, og var en rekke ganger nær ved å bli tatt til fange eller drept. Han var i aktiv tjeneste, og beveget seg mellom sikre hus hvor IRA-soldater kunne leve i skjul mellom aksjoner.

Den 21. november 1920, kjent som Bloody Sunday, ble han arrestert etter å ha blitt angitt av en tidligere soldat i British Army, «Shankers» Ryan. Han ble ført til Dublin Castle, hvor han sammen med Peadar Clancy ble avhørt, angivelig under tortur. Sammen med de to var også Conor Clune, som ikke hadde tilknytning til IRA men som hadde blitt arrestert fordi han befant seg på galt sted til gal tid. Sent på kvelden ble de tre skutt av fangevokterne, angivelig under fluktforsøk. Denne forklaringen var det få som satte lit til, og den vanlige oppfatningen er at de ble likvidert som hevn for drapene på fjorten britiske etterretningsagenter og informanter tidligere samme dag.

McKee og Clancy ble gravlagt fra St. Marys pro-katedral i Dublin, med den irske trikoloren drapert over kistene. Begge ble stedt til hvile på Glasnevin gravlund.

McKee Barracks i Dublin har navn etter Dick McKee.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of Irish Biography, oppført som Dick (Richard) McKee, Dictionary of Irish Biography-ID 005715[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sean O'Mahony, Death in the Castle: Three murders in Dublin Castle 1920. 1916/1921 Club