Dekorerte seil i vikingtiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Seilene i vikingtiden kan ha vært dekorert med ulike mønster og farger[1], men vi har ingen seil som er bevart fra denne tiden. Så kildene kommer fra billedlig materiale og skriftlige kilder. Seil som er av organisk materiale nedbrytes raskt, og det er sjeldent tekstiler fra vikingtiden har overlevd frem til i dag. Kildeproblematikken gjør at materialet er vanskelig å tolke, men fra de kildene vi har kan det være en mulighet å trekke noen konklusjoner om hvordan seilene så ut i vikingtiden. Forskere tror at seilene er laget av ull og lin.

Billedstein fra Gotland viser dekorert seil

Billedlige kilder[rediger | rediger kilde]

Billedsteinene fra Gotland og Bayeuxteppet er an av kildene som har blitt anvendt for å tolke dekorasjonen av seil i vikingtiden.

Billedsteinene fra Gotland[rediger | rediger kilde]

De fleste billedsteinene fra Gotland er datert fra vikingtiden. Flere av bildene viser skip med seil av ulike mønster og fasonger. Mønstrene ser ut som ruter i et flettemønster. Eldar Heide har tolket de som påsydde striper hvor de har en annen farge enn bakgrunnen, som er seilet. Flettene, eller stripene kan ha en forsterkning eller pyntelig funksjon. Tolkningen hans kommer fra norrøne kilder hvor ordet stafat með vendi (stava langs vev-skråen) dukker opp[2].

Bayeuxteppet[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Bayeuxteppet

Bayeuxteppet er fra ca. 1070 og er over 70,34 m langt og 0,50 m bredt, teppet er av lin med forskjellige motiver og farger[3]. Et av motivene er skip med seil. Seilene har ulike mønster som er delt i forskjellige farger. Noen av myntene fra Nord-Europa på 800-tallet har også lignende mønster på sine seil[4].

Bayeuxteppet, skip med dekorerte seil

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heide, Eldar, 2011, "Dekorerte segl i vikingtida og mellomalderen", I: Per G. Norseng. (red.), Norsk Maritimt Museum Årbok 2010, Otto Stenersens Boktrykkeri AS, Oslo, s. 11-26. (s.11)
  2. ^ Heide, Eldar, 2011, "Dekorerte segl i vikingtida og mellomalderen", I: Per G. Norseng. (red.), Norsk Maritimt Museum Årbok 2010, Otto Stenersens Boktrykkeri AS, Oslo, s. 11-26. (s.16-17)
  3. ^ Store norske leksikon. https://snl.no/bayeuxteppet, [Besøkt 15. oktober 2015]
  4. ^ Heide, Eldar, 2011, "Dekorerte segl i vikingtida og mellomalderen", I: Per G. Norseng. (red.), Norsk Maritimt Museum Årbok 2010, Otto Stenersens Boktrykkeri AS, Oslo, s. 11-26. (s.12-15)

Videre lesing[rediger | rediger kilde]

  • Arisholm, Torstein, Paasche, Knut og Wahl, L. Trine (red.) (2006). Klink og Seil - Festskrift til Arne Emil Christensen. Norsk Sjøfartsmuseum og Kulturhistorisk museum Universitetet i Oslo. Otto Stenersens Boktrykkeri AS, Oslo. (262 s.ill.)